Кризата в Украйна подкрепя твърдата позиция на ЕС относно газопровода "Южен поток", заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер в интервю за "Файненшъл таймс".

"Днес, с оглед на кризата в Украйна, ние заемаме все по-отбранителна позиция спрямо руските тръбопроводи в сравнение с година по-рано. Сега предоставянето на привилегии за "Газпром" не влиза в моите приоритети", декларира енергийният еврокомисар.

На 30 април Русия внесе иска в Световната търговска организация (СТО) срещу Третия енергиен пакет в опит да отмени европейските изисквания. Но Йотингер твърди, че е "нереалистично да се очаква ние да променим правилата си в близките дни или години".

От думите на германския еврокомисар става ясно, че той и юридическите му съветници "не се притесняват" заради иска. Но заедно с това "той смята, че в момента всякакви решения за гъвкавост относно "Газпром" са се озовали в сянката на политиката", пише лондонският вестник.

Третия енергопакет, приет през 2009 г., предвижда, че една компания не може едновременно да бъде собственик на газопровод и продавач на газ. По този начин Еврокомисията се опитва да раздели бизнеса по два признака – продажба и транспортиране на суровината.

Но за реализирането на "Южен поток" Русия е сключила още през 2008 г. съответните междуправителствени споразумения с всички държави, през чиято територия ще минат газопроводите - Австрия, България, Унгария, Гърция, Сърбия, Словения и Хърватия. Това е станало преди приемането на европейския документ. "Газпром" смята, че промените са насочените срещу него като главен доставчик на газа за Европа.