Британският премиер Дейвид Камерън е изпратил шефа на кабинета си лорд Джеръми Хейууд да окаже натиск върху в. "Гардиън", за да бъде унищожена информацията, получена от Едуард Сноудън за всеобхватното подслушване, извършвано от американската Агенция за национална сигурност заедно с британската Главна квартира за правителствена свръзка, съобщава Би Би Си. Информацията била потвърдена от източници от Уайтхол.

Главният редактор на "Гардиън" Алън Ръсбриджър огласи как е бил принуден на 20 юли да унищожи хард диска, на който е била съхранявана информацията от Сноудън. Той каза, че два месеца по-рано в контакт с него е влязъл "много високопоставен представител на правителството, който заявил, че изразява мнението на министър-председателя", но не спомена име.

Междувременно Дейвид Миранда, съпруг на журналиста от в. "Гардиън", който работеше със Сноудън, беше задържан за 9 ч. в неделя на летище "Хийтроу" по силата на закона за борба с тероризма. По време на разпитите бил принуден да разкрие пред органите на реда паролите на телефона и лаптопа си. Разпитващите го заплашили, че ако не им сътрудничи, може да влезе в затвора.

Вестниците "Индипендънт" и "Дейли мейл" съобщиха, че сър Джеръми е човекът, контактувал с "Гардиън". Политическият коментатор на Би Би Си Крис Мейсън потвърди достоверността на тази информация.

Правителството било сериозно притеснено, че ако информацията, с която разполага вестникът, попадне в ръцете на погрешни хора, това би представлявало заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство. Разговорите между Уайтхол и "Гардиън" били проведени с изричното одобрение на премиера Камерън, вицепремиера Ник Клег и външният министър Уилям Хейг. Говорител на вицепремиера заяви, че "е имало основание сър Джеръми да настоява от "Гардиън" за унищожаването на информацията, която би застрашила националната сигурност". Обяснението на властите е, че вицепремиерът предпочел този подход пред предприемането на съдебни действия. Трябвало да бъде намерен баланс между свободата на вестника да публикува информация и необходимостта от запазване на сигурността на държавата."Било е постигнато споразумение, че унищожаването на материалите няма да накърни възможността на "Гардиън" да публикува материали по тази тема, но ще бъде превантивна стъпка в посока съхраняване на човешки живот и гарантиране на сигурност", казва говорителят. След натиска от страна на Уайтхол редакторът на "Гардиън" се съгласил да участва в един от странните инциденти, по неговите думи, в историята на вестника. В редакцията пристигнали двама експерти от Главната квартира за правителствена свръзка (СCHQ), които давали указания какви точно части от компютъра, съхраняващ информация от американската АНС, да бъдат унищожени и наблюдавали действията. Ръсбриджър ясно е заявил, че няма да предаде информацията на британските власти, така че унищожили хардуера, на който тя е запазена, под зоркия поглед на шпионите."Те ни казваха точно кои части от компютъра да разрушим", допълва главният редактор на "Гардиън" .

Би Би Си съобщава, че е станало ясно, че информацията вече е била копирана на други носители и че "Гардиън" ще продължи да я прави обществено достояние, само че от територията на САЩ.