Министерството на здравеопазването е поискало от държавните болници и всички структури на негова издръжка като Бърза помощ, кръвните центрове, психиатриите, домове за медико-социални грижи и др. 10-процентно съкращение на персонала.

В искането липсват каквито и да било мотиви и то не е съгласувано със социалните партньори, съобщиха от КНСБ.

“Искането до директорите на тези звена е да предоставят списъци на персонала, намален с 10%. Това е едно искане за съкращаване на персонала, което е особено опасно. Знаете, че в спешната помощ има незаети места, в психиатриите хората искат увеличение на заплатите, те им готвят съкращения. В кръвните центрове също имаше проблеми с недостиг на персонал“, заяви пред Mediapool председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Иван Кокалов.

Писмото е подписано от главния секретар на министерството Теодора Андреева, която е била потърсена за обяснение от синдиката. Тя обаче била заета.

От синдиката излязоха с писмо до министъра на здравеопазването, в което настояват искането за десетпроцентно съкращение в структурите, финансирани от Министерство на здравеопазването, да бъде оттеглено незабавно.

В противен случай синдикатът ще поиска официално оставката на главния секретар на министерството.

От синдиката се противопоставят на намеренията за съкращения предвид това, че през миналата седмица беше актуализиран бюджетът и министерството получи допълнителни средства.

Според КНСБ намаляването на екипите на спешната помощ и на броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинската помощ.

От Министерството на здравеопазването бяха потърсени за коментар какво налага съкращенията – дали се отнасят за администрацията или медицинския персонал, както и какви икономии ще бъдат реализирани, но оттам все още не са излезли с позиция.