Единственият действащ манастир по Южното Черноморие е мъжкият манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец", който чества днес храмовият си празник.

Според преданията, храм или манастир, посветен на светеца, е имало на това място още през 7 век, а християнски монаси са идвали в Анхиало още през 3 – 4 век. През 894 г. в града е създадена църковна организация, а в края на 13 век, Анхиалският епископ вече е със сан митрополит. През 14 век, манастирът е разрушен при османското нашествие.

Историята разказва, че манастирът всъщност е възстановен от турчин през 17 век. На мястото му е имало чифлик, който е бил на Селим бей, допълва игуменът, архимандрит Йеротей.

"Този бей, който е бил болен, е имал ратай – дядо Нено. Една вечер, на Нено му се присънва Свети Георги, който му казва да дойде на мястото, където днес е аязмото и камбанарията, да започне да копае и ще открие икона на светеца. Казал му, че мястото трябва да се възстанови и тогава беят ще бъде излекуван. Като започват да копаят, откриват каменен барелеф на Свети Георги, който днес е вграден в църквата. След като дядо Нено вдига камъка, отдолу бликва вода. Беят пил от нея, измил се и наистина се излекувал и решава да даде земя за възстановяване на древната обител", разказа игуменът.

Поверието гласи, че Селим бей приема християнството и става първият игумен с името Георги.

Освен барелефа, манастирът пази още две ценни светини. Едната е аязмото, където и днес хиляди българи от цялата страна се стичат, за да пийнат от лековитата вода и да измият лицето си. Архимандрит Йеротей казва, че преди години са идвали повече хора, но днес, може би заради забързаното ни ежедневие, поклонниците са по-малко. В църквата е и храмовата икона на Свети Георги.

Не са едно и две чудесата, свързани с манастира и светеца. Преди време, български поет, който като дете е имал психични проблеми, дошъл в манастира и преспал на 5 срещу 6 май до иконата. След това се излекувал.

"Свети Георги, чрез Божията сила, помага на верните християни. Неслучайно, в неговия тропар се пее, че той е помощник и защитник на онеправданите, на пленените и на бедните", каза игуменът.