Днес е 6 май и отново празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на БА. На Гергьовден коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини, те отдадоха живота си през войните за правото на независимост, обединение и национално самоопределение на България.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на Военния парад на Българската армия.

Отдаваме заслужена почит и на загиналите при участието на въоръжените сили в съвременни мисии. Поздравяваме днешните български воини и всички ветерани, допринасящи със своя труд за гарантирането на мира, суверенитета, човешкото развитие и демократичен път на нашата родина. Днешният празник е ден с непреходно значение, който ни зарежда с национална гордост и самочувствие. В историята ни има достатъчно примери за това как народ и армия заедно са отстоявали правото за самостоятелно съществуване на българската държава. Народът винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала, добави Плевнелиев.

Той припомни, че през тази година отбелязваме 100 г. от избухването на Първата Световна война и 75 г. от началото на Втората Световна война. "Много са битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска. Само 7 г. след като се върнахме на картата на Европа, трябваше да минем бойно кръщение през Сръбско- българската война. Воините блестящо защитиха акта на Съединението. Българската войска през Първата Световна война стоически удържа позициите си в Дойранската епопея и завоюва блестящи успехи в Добруджа и Тутракан. В битките през Втората Св. Война Българската армия даде своя важен принос в завършващата фаза на тази най-кръвопролитна война и за запазване на териториалната цялост. Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които опазиха своята воинска чест. Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда. Той пази спомена за тях, а хилядите паметници изразяват нашата почит към всички загинали, заяви президентът и припомни, че преди дни бе преосветен първият войнишки паметник в България.

Нека паметниците в чест на българските войници и офицери бъдат отупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници. Инициативата "Осинови паметник" показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Тази година честваме 10 г. от присъединяването на България към НАТО. България стана по-силна в НАТО и алиансът стана по-силен с България, както посочи генералният секретар. НАТО означава всички за един и един за всички. Армията ни изпълнява достойно конституционните си задължения и съюзническите си отговорности в НАТО и ЕС. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Нека никога да не забравяме, че Балканите векове наред бяха символ на войни и разделение, днес те не само, че вече не са барутният погреб на Европа, а народите искат да живеят в мир и гледат в една посока – към Европа, към демокрация, каза Плевнелиев.

В словото си президентът спомена и кризата в Украйна. "Кризата в Украйна ни показва, че е възможно в Европа да се преначертават граници, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона и международният правов ред. Тези събития потвърждават колко важно е истинското съюзничество, базирано на ценности, човешка свобода и върховенство на закона. Ние знаем също че демократичните ценности, националната сигурност не са даденост, не се подаряват и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана и модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно, отколкото във всеки друг момент. Живеем в сложни и трудни времена, членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет, но това само по себе си не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът е недостатъчен. Процесът на трансформация обаче продължава и трябва да се ускори. Целта е ясна - изграждане на модерна, мобилна и боеспособна българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО. За да се гарантира изграждането на отбранителните способности, сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата", подчерта Плевнелиев.

Той допълни, че България трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. минимум 1,5% от БВП и плавно да се увеличат тези разходи до норматива на НАТО от 2%. "България трябва да укрепи връзките със сътрудниците. В програмата за модернизация трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на зависимостта само от една държава – производител", каза Плевнелиев.

ЕС винаги е излизал по-силен и интегриран от кризите. ЕС със сигурност ще преосмисли енергийната си политика във връзка с кризата в Украйна, а България трябва решително да подкрепи идеята за европейски енергиен съюз. Повече Европа е правилният отговор на украинската криза. ЕС, който ефективно да се противопостави на дестабилизиращи действия, от която и да е посока. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях. Ние, балканските народи, знаем много добре до какво води това. Светът трябва да се базира на върховенството на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силите и на интересите на една или друга регионална сила, каза Плевнелиев.

След това той отново се върна на темата за празника на Българската армия: "Нека благодарим на българските воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които гарантират мира и националната сигурност. Българският народ подкрепя своите въоръжени сили, командния и личен състав на армията в техните усилия за постигането на високо отговорните им цели. Български воини, другари ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност и много професионални успехи. Честит празник!, завърши словото си Плевнелиев.