На територията на цялата страна са обявени червен и оранжев код с възможност за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари, съобщават от пожарната.

От ГДПБЗН уточняват, че през последните денонощия пожарната обстановка се е усложнила, възникнали са няколко горски пожари, за погасяването , на които е бил съсредоточен огромен ресурс от екипи огнеборци, спасители, горски служители и доброволци. Повишен пожарен риск отбелязват и анализите на Националния институт по метеорология и хидрология.

Усложнената обстановка отново поставя на преден план въпроса за стриктното спазване на превантивните мерки за недопускане на подобни инциденти.

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомня на гражданите, че паленето на огън в близост до сухи треви и горски насаждения е абсолютно забранено. Задължително е и спазването на забраната за движение на моторни превозни средства без искрогасители в горски и полски масиви, както и извършването на ремонтни дейности на такива места. Небрежното пушене и използването на открит огън са опасности, които не бива да бъдат допускани.