Причината за инцидента в американски цирк, при който пострадаха 11 души, включително и българката Виктория, е в самото изпълнение на акробатичния номер. Това мнение изрази пред bTV собственикът и създател на цирк „Балкански” – Александър Балкански. Според него трябвало при изпълнението артистите на Ringling Brothers да бъдат подсигурени от поне 4 стоманени въжета.
„Винаги трябва да има втора опорна точка, второ стоманено въже, на което артистът да виси и в случай, че едното се скъса, другото да поеме тежестта. Като направиш един реквизит, ти трябва да обезопасиш артистите, които ще работят там”, подчерта Александър Балкански.

В същото време той обясни, че отговорността за номера е изцяло на артистите. Те подписват декларация, че отговарят за техниката и за безопасността на реквизита си.

Според Балкански въпросният номер е известен още от древен Китай. Той посочи, че китайките висели на косите си и показвали най-различни номера, но не било известно да е имало сакатлъци. Цирковият шеф гледал стотици пъти падането на акробатите на видео и забелязал как две отломки падат, вероятно от куката, която е държала целия реквизит. Можеше да сложат надуваем дюшек, но не са го направили, посочи още Балкански.

Както БЛИЦ съобщи вчера, 35-годишната Виктория Медейрос е в болница с множество травми, но без опасност за живота. Младата жена е от Добрич. Още петгодишна Виктория влиза в спортната зала по художествена гимнастика. Майстор на спорта е, завършила е и Спортната академия у нас. През 2000 година обаче решава и заминава за Съединените щати. Там се запознава и със съпруга си - бразилеца Андрей Медейрос.

„За да се стигне до това ниво и да бъде една от водещите фигури на Ринглиг, се иска много труд и мисля че няма смисъл да говоря. Сега от всички страни са съпричастни и се молят за тяхното възстановяване и оздравяване. Иначе в Ринглиг организицята е префектна, шоуто е 3 часа. 1 час е прес шоу. Тя играе в синьото, миналата година в залтното шоу”, разказва майката на Виктория – Йовка Няголова.

Тя научила за инцидента от съпруга на Виктория. „Като всяка майка-първо си мислих най-лошото. Но той ни успокои, че е в болница и е пострадала, както и всичките момичета от тоя номер, който правят, който нашумя в последно време много в света, тъй като е единствен. За първи път се прави в света и бяхме много притеснени докато изчакаме да я чуем”, каза жената.

Александър Балкански обаче твърди, че е виждал номера още преди години в СССР. За Няголова остава загадка как е станал инцидентът, тъй като нито дъщеря й, нито зет й са коментирали случилото се. Чакал се резултат от проверката.