Редактори от „Гардиън" признаха защо и по какъв начин са унищожили компютърните хардискове на Едуард Сноудън. На тях имало копия със секретните файлове, които са им били предоставени.

Заплахата от предприемане на правни действия от страна на британското правителство е основната причина за унищожаването. Тази събота, 20 юли, в едно от мазетата в офиса на „Гардиън", високопоставен редактор и компютърен експерт на вестника унищожиха хард дисковете и картите памет, на които бяха записани файловете с ъглошлайф и други инструменти. Технически експерти на британския Център за правителствени комуникации ги надзираваха, правеха снимки и си водеха бележки.

По-рано редакторът на „Гардиън" Алън Ръсбриджър обясни на правителствените представители, че съществуват и други копия на документите извън Великобритания и че вестникът не е единственият получател и притежател на файловете, които разпространи Едуард Сноудън. Правителството е изискало материалите да бъдат унищожени или предадени.

„Това бе уникален пример за продължителните и трудни отношения между пресата и разузнавателните служби. Това бе символичен акт, и двете страни бяха напълно наясно, че съществуват други копия извън страната и че разобличенията за мащабите на държавните разузнавателни програми ще продължат", пише в изданието.

"Стандарт нюз" напомня, че британските власти оказаха натиск над в. "Гардиън" за унищожаване на  материалите.