Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

"Пази силите всякога от недостойно и нечестно дело и сатанинско внушение, възвиси ги във вяра и благодетел, та по примера на твоите светци да служат неотстъпно, да бъдат предадени на тебе, началникът на небесните войнства. Окриляй с благородни желания и намерения съвестите им, закриляй здравето им, всякога им бъди покровител и помощник за спасение. Амин", каза в молитвата си патриарх Неофит. След това той се обърна към всички присъстващи на водосвета, като подчерта, че в тържеството на днешния ден църквата изправя пред нас подвига на древния светец и мъченик, който е показал любовта си към Бога, отдал своя живот, за да възтържествува истината – Св. Георги Победоносец.

"Празник на храброст и вяра е този ден, празник на храброст и мъжество. Българският воин се е вдъхновявал от подвига на Св. Георги, въздигайки гореща молитва към него в тежки бойни времена. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да има днес България, тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудни времена, доказал във времето своята храброст и доблест, армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието. Гергьовден е. Честит празник", завърши словото на патриарх Неофит.

С камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Патриархът благослови всички присъстващи – президента Росен Плевнелиев, първия демократично избран президент Желю Желев, председателя на НС Михаил Миков, вътрешния министър Цветлин Йовчев, министъра на отбраната Ангел Найденов, Националната гвардейска част, дипломати, гости и много граждани.

Националната гвардейска част отдаде почест на загиналите герои на България, поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите български воини. Последва минута мълчание, след което освещаването на бойните знамена завърши с българския химн.