За последните 24 часа броят на наводнените жилищни сгради в руския Хабаровски край се е удвоил, предаде РИА Новости. Повече от 480 къщи са наводнени в резултат на покачването на нивото на река Амур, което тази сутрин достигна 688 см., а в следващите две денонощия се очаква то да се увеличи с 25-30 см. Към 24-28 август нивото може да достигне 730-780 см. В Хабаровския край е обявен режим на извънредно положение.

Близо осем хиляди души помагат в борбата срещу наводненията. Общо 7910 души и 1380 единици техника вземат участие в усилията за предотвратяване на нови наводнения.

Изградени са повече от 14 км защитни диги по бреговете на Амур, повечето от които са изчислени спрямо първоначално прогнозираното седемметрово ниво на водата. В момента дигите се уголемяват до осемметрово ниво.
127 населени места остават наводнени в Далечния изток на Русия

Броят на наводнените населените места в три региона на Далечния изток на Русия за последното денонощие е намалял с десет и е достигнал 127, предаде РИА Новости, като се позова на местните власти.

„Наводнени са общо 127 населени места, от тях 80 са на територията на Амурска област", посочиха от министерството на извънредните ситуации на Русия.