Председателят на Народното събрание Михаил Миков е уволнил дисциплинарно шефа на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на източници от парламента.

По-късно пред БНТ самият Миков потвърди информацията. Причина са откритите нарушения в работата на НЦИОМ. Одит показа, че служителите са получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов и веднъж по граждански договор. Данните от проверката вече са в прокуратурата.

В началото на август председателят на Народното събрание заяви, че ще сезира прокуратурата за нарушения в работата на НЦИОМ. Дни по-рано той беше обявил, че центърът ще бъде закрит, а на негово място се обмисля създаването на звено, което да изследва ефекта от прилаганите закони.

Тогава Миков посочи, че при планов вътрешен одит, възложен от предишното ръководство на парламента, но приключен сега, са открити нарушения, които "ще вървят в прокуратурата и ще бъдат последвани от определени отговорности". Добави, че ако през годините е бил упражняван по-добър контрол, нямало да се стигне до тези нарушения.

Пред "Дневник" председателят на парламента уточни тогава, че е имало предварителен доклад, последван от обяснения на ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова.

В медиите беше разпространена информация, че са открити множество нередности, регистрирани в одитния доклад за работата на НЦИОМ от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2013 г. В документа са отбелязани изплащания на хонорари без договор, а собствените приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като вид парични бонуси чрез граждански договори.

За анкетьори, например, са наемани роднини на служители на центъра. Според доклада 211 879 лв. са изплатени за анкетьорска дейност без подписан договор. При одита са установени и нарушения при командировките на Лидия Йорданова, както и при външни договори на центъра, в които не са определени редът и начинът за формиране на цената на изследванията.

През 2012 г. от БСП поискаха от тогавашния председател на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) да възложи проверка на НЦИОМ в рамките на тогавашния мандат. Поводът беше информация на проекта "Отворен парламент", според която две партийно профилирани проучвания на НЦИОМ за БСП не са поръчвани, нито са получавани впоследствие от парламентарната група на социалистите.