Най-важното е да се промени философията на отношенията между клиента и ЕРП-тата. Едно от предложенията е, в случай на съмнение за верността на данните, клиентът да не плаща сметка, докато доставчикът не докаже, че електроенергията е потребена.

Това заяви Явор Куюмджиев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика пред TV7. "Има още няколко мерки – клиентът сам да си избира лаборатория за проверка, когато се съмнява в показанията на електромера, да се забрани такса повторно включване. За мен е непонятно и няма никаква икономическа и техническа логика в това да се събират десетки левове, за да дойде един човек, да отключи таблото и да вдигне бушона. И за това да вземе 46 лв. за експресна поръчка и 23 лв. за стандартна - до 3 дни. Не е нормално в 21 век човек да остава няколко дни без ток", допълни той.

Куюмджиев заяви, че някои мерки са разписани в закона, но ЕРП-тата и доставчиците предпочитат да си платят глоба, вместо да инвестират 2 млн. лв. в нов трансформатор, например. Той изрази мнение, че ако се наложи изключването на тока, защото има и некоректни платци, хората трябва да бъдат информирани, "дали с SMS, телефонно обаждане, e-mail, писмо с обратна разписка, факс, ако искат и на човека на вратата да му залепят лепенка, със сигурност да знае, че ще му спрат тока", предложи той. Куюмджиев е категоричен, че по всякакъв начин трябва да се избегне моментът, в който съответният гражданин да се прибере вкъщи и да разбере, че няма ток.

Народният представител обясни, че изключително важно е публичното обсъждане на тези промени с НПО и граждански организации, защото по този начин се получава малко известна информация. "Оказа се, че монополните дружества могат обратно да начисляват сметки. В един прекрасен ден получавате писмо, в което се казва, че е извършена проверка на електромера. Показателите не били изрядни и затова се налага корекция", поясни той и даде пример, в който са начислени 939,25лв за 3 месеца назад. "Ние ще забраним създаването на констативен протокол за допълнително начисляване на старо потребление", обеща Кюумджиев. По неговите думи, в закона е разписано, че този протокол може да се състави в присъствието на двама свидетели и в отсъствието на клиента. "Но ЕРП-тата си правят обществени поръчки и си наемат свидетели. Ще забраним това да се случва без знанието на клиента. Последните години сме поставени в презумпцията "виновни" – че си плащаме, че съществуваме. Не може да продължава по този начин", заяви той.

Явор Куюмджиев припомни, че и днес ще се проведе обществено обсъждане и се надява към края на деня да бъдат изготвени конкретни текстове, които да са в полза на хората. Той заяви, че има подкрепата и ще присъстват представители от Министерството на икономиката и енергетиката, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и работодателски организации. "Важна е политическата воля да се помага на хората", допълни той и заяви, че е много доволен от това, което се случва в момента, защото научава неща, за които дори не е предполагал, а трябва да бъдат проверени.