Пациентите, болни от диабет, скоро ще могат да проверяват у дома дали нервите им са увредени с помощта на устройство, което анализира потта. Подложките за крака променят цвета си от син в розов, когато всичко е наред, но не се променя, ако има проблем с нервите.

Диабетната невропатия или увреждане на нервите е често срещано усложнение при диабета. Обикновено това се изразява в крайниците, това се нарича периферна диабетна невропатия и се смята, че засяга около половината от диабетно болните. Състоянието настъпва, когато нивата на кръвна захар увредят нервните влакна.

Симптомите включват болка и изтръпване. Най-голямата опасност идва от малки рани, които може да се разраснат или възпалят. Тези рани трудно се лекуват, защото диабетът затруднява притока на кръв към крайниците. Инфекцията може да се разпространи и да причини смърт на тъканта или гангрена. Смята се, че всяка седмица 100 души губят крак или друг крайник заради диабета.

Откриването на състоянието в по-ранен етап е част от превенцията, която включва ежедневна проверка за признаци на наранявания. Други проверки обхващат тестване на нервите, или електромиография. При тази процедура в мускулите се поставят електроди и се оценява функционирането на нервната система.

Най-новият тест, създаден специално за краката, е много по-лесен и може да се прави у дома. Той работи на основата на факта, че нервите показват не само до загуба на усещане, а и до неправилното функциониране на потните жлези и суха кожа на краката. Подложката, която се залепва на стъпалото съдържа вид синя сол, която реагира и променя цвета се в розов, когато се смеси с вода.

Всичко, което трябва да направи пациентът, е да свали чорапите си, да остави крака си да се придобие стайна температура и да залепи подложката Neuropad, която се оставя да действа около десет минути. Ако няма пот, то цветът няма да се промени или ще се промени съвсем леко- това е показател за ранна диабетна невропатия.

Ново изследване на учените от Университета Оксфорд върху резултатите на 3000 души показва, че подложката показва точен резултат при 86% от случаите. Тестът вече е наличен при някои диабетични специалисти във Великобритания.