Литва заяви, че Русия е отменила двустранното споразумение, според което балтийската държава има правото да изпраща военни инспектори в Калининград. „Действието на Русия може да се възприеме като още една стъпка към разрушаването на взаимното доверие и системата за сигурност в Европа”, се посочва в съобщение на министерството на отбраната на Литва.
Междувременно активистите на асоциацията „Литва без нацизъм” обявиха, че смятат за заплаха и обида изявленията на представената в парламента на страната националистическа организация „Народен съюз”, за недопускане на публичната демонстрация на георгиевски лентички.

Голяма част от рускоезичните жители на Литва заяват, че тази година задължително ще сложат георгиевски лентички в Деня на победата.

„Категорично не сме съгласни да се откажем от георгиевските лентички. Това ще бъде оскърбление за ветераните. Трябва да се замислим как да осигурим безопасността на нашите ветерани. Няма да оставим тази работа така”, заяви заместник-председателят на „Литва без нацизъм”, ветеранът от втората световна война Вайгутис Станчикас.