Паметникът на Съветската армия в София осъмна отново боядисан, този път войниците са в розово.

Отдолу има надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!". Орнаментът от едната страна на паметника е целият боядисан в розово. На срещуположната страна на паметника само една пушка е боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пише с големи букви: "Прага 68 България, извини се".

Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пише: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!.

От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пише: Прага` 68. Малко в розово са покрити и два от венците на алеята преди паметника. На мястото няма никакви хора, само една чистачка мете около паметника.

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

В знак на протест пък в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София. Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.