Фирма за козметика продава безбожно скъпи продукти на клиентки, като ги убеждава, че са грозни. Това разкри бивша служителка, пожелала анонимност, пред „Господари на ефира“.
Фирма „Алфа екотейд“ зарибявала клиенти по телефона, като ги канила в офиса за безплатна СПА процедура или козметика. Тези, които се връзвали, трябвало задължително да покажат лична карта. За козметиката от фирмата твърдели, че е френска, израелска, дори показвали някакви сертификати. „Всъщност всичко идва от нашата позната Made in China. Доставката идваше от Китай или поне така пишеше на кашоните“, разкрива жената.

Цената на козметиката била 2150 лв., ако се вземе на изплащане. Ако се брои кеш, цената е 1900 лв. „Ако взимаш на кредит, се заробваш за минимум година, 2-3. Те ти продават нещо, което на доставни цени струва към 200-300 лв“, каза бившата служителка.

Същата фирма гастролирала и на руския пазар, където предизвикала сериозно недоволство. Редица статии и материали в медиите са разследвали измамата с козметика.

След като клиентката пристигне в офиса, около час-час и половина служителите я обработват, за да й внушат, че е грозна. „Да има една бръчка, те ще й изкарат все едно има 301. Доста жени е имало, които са си тръгвали разревани от това, което са чули. И това го казват хора, които нито имат някакво по-специално медицинско образование, а просто минават един 4-дневен курс как се нанася козметиката. Минава се първо половината лице и се отива пак на огледалото да се види: „Ей, каква нечовешка разлика има между едната половина и другата половина“, обясни жената.

Проучва се всичко за въпросната жена – дали има мъж, деца, какво работи и т.н., за да се знае как да се подходи към нея. За всички начини за манипулация служителите минават специални обучения. На бъдещата клиентка й се предлагат различни схеми за плащане. Когато жената се замисли, че финансите не й позволяват такава „покупка“, пристига някой от шефовете във фирмата, който продължава с натиска. Фирмата работи с три финансови институции, като все една от тях одобрява клиента за изплащането на козметиката.

Бившата служителка твърди, че въпросната козметика е абсолютно безполезна. Тя самата я ползвала, но получила обрив от нея. Служителите пък, които обработвали клиентите и ги склонявали на покупката, били записвани с камери, за да бъдат анализирани след това грешките им от шефовете и да се научат да мамят по-убедително. „Това да се направи комплимент на жената, че е красива, беше жива загуба за фирмата. Това са цели 2000 лв., които те губят. Ние трябваше да им казваме директно, че са грозни.

Оказа се, че интернет е пълен с оплаквания от въпросната фирма. Форумите предупреждават за схемата и самата козметика, а бивши служители се оплакват от тежките условия и ниското заплашване. Потребител в сайт за споделяне на мнения за работодатели пише, че първоначално фирмата се е подвизавала като „Чайкафф“, след това като „Алфа трейд“, а в момента – „Валентинка“ ЕООД. Преди козметиката, тя е продавала прахосмукачки за по 3000 лв.