Правозащитници и наблюдатели в Швеция предупредиха, че има голяма опасност българи и украинци, които се опитват да припечелят средства с бране на боровинки в шведските гори, да стават част от трафик на хора, пише местното издание The Local.

"Много български берачи на боровинки са експлоатирани и подозираме, че има случаи, в които те може би са жертви на трафик на техни сънародници", казва Матс Вингборг, който е част от организацията за социална отговорност Swedwatch. "Ситуацията е също толкова лоша за украинците, които са тук без разрешения за работа, но берат боровинки", допълва той.

Министърът на социалната политика Хилеви Енгстрьом предупреди наскоро, че Швеция може да се окаже обект на по-голям трафик на работници, отколкото властите са предполагали. "Не трябва да сме наивни и да смятаме, че това не се случва в Швеция", каза тя.

"Свършихме добра работа в борбата с трафика, но в действителност не сме били дестинация за трудова експлоатация, така че не знаем колко голям е проблемът", обясни Енгстрьом и допълни, че нуждата на работниците от доходи и страхът от депортация означават, че те едва ли биха се свързали с властите сами.

Ситуацията с берачите на горски плодове привлече международното внимание заради няколко случая и това накара няколко държавни агенции да положат сериозни усилия, за да предоставят добри работни условия, за да се избегнат обвиненията, че шведските гори са "скандинавски експлоататорски предприятия".

Вингборг е направил обиколка из горите в централната и северната част на страната, като през септември Swedwatch ще публикува цялостен доклад по темата. Организацията обаче представи някои заключения и снимки от пътуването.

Според Вингборг, например, около сто български берачи са изградили лагер през юли близо до Мехедеби. Те живеят в много тежки условия, много по-тежки от тези на тайландците, които също са сред традиционните берачи на шведски боровинки. Азиатските работници обаче са много по-добре подготвени, познават обстановката и живеят по-добре и дори са подготвили карти къде могат да наберат най-много боровинки, разказва експертът.

Той допълва, че много от българите и украинците са подведени за условията на живот и заплащането и техни сънародници злоупотребяват с тях.

Миналата година българското правителство беше принудено да отпусне 170 хил. лева, за да бъдат прибрани от Швеция стотици български граждани, заминали да берат боровинки и останали измамени от хората, убедили ги да работят в чужбина. Тогава бившият външен министър Николай Младенов заяви, че иска да използва случая и да го превърне в обществен дебат заради зачестилите през последните години измами за работа в чужбина.

Това лято Националната комисия за борба с трафика на хора и Министерството на външните работи на няколко пъти публикуваха предупреждения и препоръки за българските граждани, които възнамеряват да заминат за Швеция да берат боровинки.