Виктор Градинаров, който ден преди предсрочните парламентарни избори на 12 май нахлу в дома на Иван Костов в кв. "Драгалевци", отива на съд по обвинение в опит за грабеж, съобщи "Правен свят".

На 30 юли Софийската районна прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителния акт срещу Градинаров, обясниха пред медията от държавното обвинение. Градинаров остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка", определена му от Софийския градски съд на 21 май.

След заседанието съдия Върбан Върбанов каза на обвиняемия, че според него той не е извършил престъпление.

Според прокуратурата Градинаров е отишъл през нощта в дома на Костов, бил е маскиран и въоръжен със сгъваем нож. Намерението му било да присвои пари и ценности от семейството на бившия премиер. След като пренощувал в двора обаче, на сутринта Иван и Елена Костови го забелязали и веднага уведомили служители на СОТ. До грабеж не се стигнало.

Тук е и спорният момент в поведението на нападателя, твърдят запознати. Според съдия Върбанов Градинаров смятал да извърши грабеж в дома на Костови, но впоследствие сам се отказал от намерението си, а според Наказателния кодекс при опит деецът не се наказва, когато по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението.

Прокуратурата и впоследствие Софийският градски съд (СГС) в определението си по мярката застъпиха друга теза за случилото се. Според СГС не е бил налице доброволен отказ, а опитът за грабеж е останал недовършен единствено заради намесата на Иван Костов и отзовалите се на сигнала служители на СОТ.

Самият Градинаров пък в обясненията си бе заявил, че наистина сам се е отказал да върши грабеж - след като видял на сутринта семейството, свалил маската и сам поискал да извикат полицията, а след разговор с него, Костов дори му предложил да не викат униформените.

По време на заседанието в СРС станаха известни и житейските проблеми на Градинаров. Оказа се, че той няма дом и работа. Живеел в Плевен в жилище на Железопътна инфраструктура, но то му било отнето след смъртта на родителите му. Седмица преди да влезе в дома на Костови, дошъл в София и живеел на улицата, а от съда дори поиска да бъде оставен в ареста, защото там се чувствал по-сигурно, отколкото на улицата. Разказът му трогна и съдията по делото.