Председателят на съдебния състав, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов, е отменил принудителното довеждане на бившия лидер на ДПС и настоящ почетен председател на партията Ахмед Доган. Причината е че той е представил болничен лист, според който се налага домашно лечение за няколко дни, научи "Дневник".
Съдът постанови принудителното му довеждане на 14 август - първото заседание по процеса срещу нападателя му Октай Енимехмедов. В края на януари младият мъж насочи газов пистолет към главата на Доган, докато той четеше доклад пред съпартийците си, и се опита да стреля два пъти, но пистолетът му засече. Енимехмедов е обвинен в умишлен опит за убийство и извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.
Съдия Пенка Велинова постанови принудителното довеждане на Доган, защото той е бил редовно призован, но не е посочил уважителни причини за отсъствието си. Това беше и една от причините делото да не започне и да бъде отложено за 24 септември.
На следващия ден, 15 август, в съда е постъпила молба от Доган, в която той е обяснил неявяването си със здравословни проблеми. Бил е представен и болничен лист за гастроентерологичен проблем, който налагал домашно лечение за срок от 4-5 дни.
От източници, близки до ДПС, "Дневник" научи, че Ахмед Доган прекарва лятната ваканция на резиденцията в Росенец, която е собственост на "Минстрой холдинг" - фирмата, която беше платила 2 млн. лв. хонорар на лидера на ДПС за консултантската му дейност като хидролог по проекта "Цанков камък".
Видно от определението на съдия Пенка Велинова от 16 август, съдът е взел допълнителни мерки делото да не се отлага повече предвид факта, че подсъдимият Енимехмедов е задържан под стража. Той е в ареста от януари.
Тя е разпоредила призовката да се връчи от служители на "Съдебна охрана", които "да изискат от охраната на обекта да извика свидетеля за лично връчване на документите."
В случай че отсъства - "да бъдат връчени на пълнолетен член на семейството му, а в случай на липсата на такива или отсъствието им - на лицето, което осъществява функциите на портиер и охрана на обекта, което да бъде надлежно удостоверено".
Съдът напомня, че заради факта, че Енимехмедов е задържан, разглеждането на делото трябва "да протече във възможно най-кратки срокове" и поради тази причина служителите на съда трябва да "продължат опитите да призоват свидетеля и по телефона."
Освен липсата на Ахмед Доган пречка пред тръгването на делото се оказа и неизтичането на седемдневния срок от връчването на призовката и обвинителния акт на бившия лидер на ДПС. В този срок Доган трябва да реши дали иска да бъде конституиран като граждански ищец или като частен обвинител.