Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция ще се нуждае от нова спасителна помощ след изтичането на настоящата догодина.

"Ще трябва нова програма за Гърция", съобщил Шойбле на предизборен митинг край северния град Хамбург, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и други германски медии. Той допълнил, че "това винаги е било казвано на обществото", но думите му този път бяха по-силни, отколкото преди, когато твърдеше, че трети спасителен пакет може да е необходим.

Потъналата в дългове Гърция, която навлезе в шестата си година на рецесия, беше принудена да съкрати работни места и да намали заплати и пенсии, за да си осигури спасителната помощ от 240 милиарда евро от ЕС и МВФ. "Тройката" кредитори от МВФ, ЕС и ЕЦБ ще публикува през септември новия си доклад за гръцката програма с реформи, за да установи дали отговаря на условията за отпускането на следващия транш от спасителната помощ.

Шойбле обаче отрекъл, че ще има ново "подстригване" на гръцкия дълг, като заявил, че опитът с последното не бил положителен. Той обаче съобщил на привържениците на своя Християндемократичен съюз, че Гърция ще се нуждае от нова международна помощ, за да се предотврати прекомерно увеличаване на лихвите, които страната плаща по дълга си. "Те още не са прескочили трапа", допълнил Шойбле.