"Амбициозното намерение естествената коприна за Европа да тръгва от Врачанско, се отпушва." Това съобщи губернаторът Венцислав Василев. Текстилен клъстър „Коприна" започва засаждането на 7500 декара черници след проведени търгове в общините, уточни изпълнителният директор на холдинга Мила Димитрова. Това ще даде възможност на около 4000 души в най-бедния регион да отглеждат копринени буби, от които след това ще се произвежда ценната тъкан.

До есента ще финализира и сделката за недостроената от 30 години сграда на 12-класно училище в Бяла Слатина. То ще бъде превърнато в първото у нас предприятие със затворен цикъл - от производството на пашкули до изтъкаването и щамповането на платовете. Капацитетът му ще бъде 120 000 метра естествена коприна годишно и обработка на 2400 тона пашкули. В завода ще се разкрият 400 работни места. Инвестицията във фабриката за преработка и тъкане на коприна е 7,5 милиона евро. Първата й копка направи през октомври 2011 година Стефан Данаилов, който тогава беше кандидат за вицепрезидент.

"Планираме да изградим в първия етап пет цеха, линия за точене на свила и тъкачен цех. Продукцията ще се пласира в Европа, където вече има недостиг на копринена тъкан", обяви Мила Димитрова.

Освен цеховете за преработка на коприна в Бяла Слатина ще се изградят и помещения за отглеждане на бубите.