Световната здравна организация (СЗО) обяви, че разпространението на полиомиелит по света е взема застрашителни размери. Епидемиите в Азия, Африка и Близкия изток са необичайни и изискват „координиран международен отговор“, смятат от организацията.
Тя препоръчва на гражданите от засегнатите страни да носят със себе си удостоверение за ваксинация при пътуване в чужбина. „Изпълнени са условията за обявяване на опасност за общественото здраве в международен план“, обясни Брус Ейлърд – помощник генерален директор на СЗО след спешна среща в Женева относно разпространението на полиомиелит. В нея участваха представители на засегнатите държави, съобщава Би Би Си.

„Разпространението на полиомиелит в международен план през 2014 година представлява „извънредно събитие“ и риск за общественото здраве на други страни, за което съгласуваният международен отговор от първостепенно значение“, обяви спешният комитет на СЗО в свое становище.

„Ако остане без надзор, ситуацията може да провали глобалните усилия за изкореняване на една от най-сериозните болести, които могат да бъдат избегнати с ваксинация. Пакистан, Камерун и Сирийската Арабска република представляват най-голям риск за „износ“ на полиовирус през 2014 година“, посочва организацията.

В опасния списък на СЗО са още Афганистан, Екваториална Гвинея, Етиопия, Ирак, Израел, Сомалия и Нигерия.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален и въздушно-капков път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.