Испанският външен министър Жозе Мануел Гарсия-Маргайо призова в статия на страниците на "Уолстрийт джърнъл" Великобритания да премахне 70 бетонни блока, които оформят изкуствен риф в Залива на Гибралтар. Това е условието, при което Мадрид би започнал диалог с Лондон по спора за Скалата.

Гарсия-Маргайо не за първи път критикува остро създаденото през юли от властите на британската отвъдморска територия изкуствено заграждение в морето във води, използвани от испанските рибари. Готови сме да създадем работни групи, в които да участват представители на Гибралтар и провинция Андалусия, за обсъждане и решаване на проблемите на жителите от двете страни на границата, пише испанският дипломат №1. И допълва: "Но, както подчерта испанският премиер Мариано Рахой пред британския си колега Дейвид Камерън по-рано този месец, на първо място е необходимо Великобритания да демонстрира желание за отстраняване на вече нанесените вреди, в частност, отстраняването на бетонните блокове". Правителството на Гибралтар защитава позицията, че чрез изкуственото заграждение ще бъде опазен и възстановен животът в Залива на Гибралтар и че испанските рибари извършват незаконен улов на миди във води, които са под негова юрисдикция. Гарсия-Маргайо твърди, че в Испания няма съмнение, че тези води са нейни и че те никога и по никакъв начин не са били включени в Договора от Утрехт от 1713 г., по силата на който Мадрид предава във владение на Лондон Гибралтар.

Като ответно действие от миналия месец испанските власти затегнаха граничния контрол с Гибралтар, в резултат на което на ГКПП се чака по няколко часа.

Гарсия-Маргайо протестира още и срещу: презареждането на кораби във водите на Гибралтар, което , според него, създава предпоставки за изливане на токсични субстанции в морето; контрабандата от една територия с ниски данъци – между 2010 и 2013 г. незаконният поток на цигари от Гибралтар към Испания се бил увеличил 213%; абсолютната непрозрачност на гибраталската данъчна система /на Скалата има регистрирани 21 770 фирми – при население около 30 000 души, от които едва 10% плащат данъци, а повечето са регистрирани от чужденци, които укриват в доходи от данъци в родните си страни; Около 6 770 гибралтарци живеят в Испания, но плащат данъците си на Скалата; регистрирани в Гибралтар фирми-фантоми притежават над 3 000 имота на територията на Испания/.

В крайна сметка испанският външен министър призовава Великобритания да бъдат възобновени преговорите за статута на Гибралтар, доколкото според резулюциите на Общото събрание на ООН "трябва да бъде сложен край на колониалното управление". Лондон отказва да върне суверенитета на Гибралтар на Испания против желанието на неговите жители, които твърдо държат да си останат поданици на кралицата.