Нови 482 безработни лица ще се включат в заетост до края на 2013 г. с допълнителното разпределение на 310 312 лв. за реализацията на програми и мерки за заетост за област Разград.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в града, съобщиха от МТСП.

В дискусията по проблемите на заетостта в региона се включиха изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, кметове на общини, представители на Бюрата по труда и дирекциите "Социално подпомагане", ИА ГИТ, социални партньори. Участниците във форума обсъдиха правителствената програмата "Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България".

На заседанието министър Адемов представи възможностите за включване на безработни лица в заетост за област Разград. За извършване на аварийни дейности ще се разкрият допълнителни 388 работни места. За тях са предвидени 256 278 лв. по национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". Нови 18 лични асистенти ще бъдат назначени по национална програма "Асистенти на хора с увреждания". По насърчителните мерки за обучение и заетост се предвижда увеличение на включените в нова заетост с 51 лица, както и на средствата - с 37 934 лв. В заетост и обучение ще бъдат включени нови 25 лица с трайни увреждания, като за това ще бъдат осигурени 16 100 лв.

До момента в област Разград са инвестирани общо 3 779 793 лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". АЗ е изплатила на работодатели, доставчици на обучение, безработни и заети лица по проекти общо 2 473 100 лв.

По данни на АЗ през юли броят на регистрираните безработни в област Разград е 9356. През периода януари – юли 2222 лица са започнали работа на първичния пазар.