Да, влизам в политиката. Влизането ми в политиката е неизбежно поради една проста причина – аз нямам друг вариант да участвам в промените в нашата държава, които са наложителни и нямам друг вариант да бъда ефективно полезен за хората, чиито интереси защитавам в "България без цензура".

Това каза пред БГНЕС журналистът Николай Бареков. Смятам, че това е неизбежно. Кога ще стане е въпрос на организация, а дали ще стане – отговорът е категорично да. Попитан дали ще прави партия, Бареков отговори, че няма друг вариант за влизане в политиката без да се мине през партии. "Честно казано за мен трите партии БСП, ДПС и ГЕРБ със своето нелепо поведение във властта през последните години, направиха думата "партия" мръсна дума, както преди това направиха мръсна дума и думата "коалиция", заяви Николай Бареков.

Потвърждавам, че съм регистрирал гражданско сдружение, наречено Гражданско движение "България без цензура", чиито председател съм аз. То ще създаде офиси във всички градове на страната по инициатива на местните хора, които искат да бъдат част от това движение, а дали собствено е субектът, който ще може да участва на избори, това вече е въпрос на Изборен кодекс и на развитие на самата платформа.

Смятам, че ще се стигне до искането на политическо движение с различно име от това на "България без цензура", защото все пак "България без цензура" е един много успешен, но все пак телевизионен, а не политически формат, съобщи Бареков.

На въпрос дали ще напусне TV 7, Бареков отговори: "През есента, не през лятото, ще освободя поста изпълнителен директор поради една проста причина. Не може човек да бъде отдаден на гражданската си кауза, да бъде всеки ден в провинцията при българските граждани и същевременно да се титулува изпълнителен директор. За една година на този пост и за общо 3 в телевизията, аз постигнах много добри неща, показателите са изцяло позитивни, телевизията е вдигнала десетки пъти рейтингите си, над 5 пъти е вдигнала и приходите си, за част от което аз имам заслуга. Оставам в предаването "България без цензура". Честно казано това предаване няма нужда и от водещ, то просто има нужда от организатор". На въпрос дали ще бъде водещ в предаването, Бареков отговори: Организатор да го наречем.

"Надявам се обаче, че като политическо движение, аз ще бъда търсен и ще бъда уважаван и от останалите медии, най-вече другите големи телевизии, защото искам да подчертая дебело – политическата система има нужда от коректив. Аз и това, което правя, се явяваме коректив на цялата политическа система. Ние сме срещу всички стари партии. Аз смятам, че БСП, ДПС и ГЕРБ са неспособни да управляват държавата. Мисля, че в Реформаторския блок няма нищо реформаторско - в лицата на Костов, Кунева, Трайчо Трайков и Касим Дал. Мисля, че политиците на прехода, включително и Бойко Борисов са тотално изчерпани. Искаме смяна на политическата система и мисля, че през септември, когато ще имаме и среща с всички български медии, ще поставя изискване към трите партии в парламента да се съберат и да гласуват дата за предсрочни избори. За да стихне малко напрежението сред хората и да могат новите формации, сред които съм и аз, да се готвят, за да участват в един нормален изборен процес", поясни Бареков.

Той подчерта, че неговото движение иска равни правила за всички. "Искаме да знаем поне половин година по-рано кога са изборите, за да се подготвим за тях. Защото ако изборите се правят от днес за утре, в парламента отново ще видим старите муцуни – ГЕРБ, БСП и ДПС, а ние искаме тези хора да ги няма в парламента. Или ако ги има в парламента, те да бъдат опозиция на едно ново гражданско движение, което ще управлява страната", подчерта Николай Бареков. Той е категоричен, че влизайки в политиката той не влиза, за да бъда патерица или опозиция. "Искам властта. Искам българските граждани да дадат властта на нови хора и ние да поемем отговорност за управлението на нашето отечество с грижа за хората, а не с грижа за банковите им сметки", заяви Бареков. Попитан дали ще отиде в бТВ, Бареков е категоричен: "О, не, не. В бТВ мога да отида само като гост на сутрешния блок".