Картината на електоралните нагласи показва, че БСП води с 4 пункта пред ГЕРБ.

От "Галъп Интернешънъл" представиха днес данни от последното си национално представително проучване, известно като Политически и икономически индекс. Според данните, събрани от социолозите почти изравнени сили на основните две партии. Картината говори за мобилизиран електорат на БСП. Това води и до известната преднина от 4 пункта пред ГЕРБ, който изпадна в деликатна опозиционна роля, напускания на партийни фигури. Измерените по този начин нагласи, не носят характера на прогноза за изборите, подчертаха от "Галъп".

ГЕРБ не се намира в най-добрата политическа позиция, текат вътрешно партийни процеси. Тя би могла да мобилизира по-голяма периферия, а БСП като че ли е пределно мобилизирана, коментира директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. И през този месец се потвърждава видимата поляризация в мненията между привържениците на ГЕРБ и на БСП, както и между тези в по-малките и в по-големите населени места. По наложилите се напоследък въпроси от типа "за или против" общественото мнение изглежда е заело прословутата схема 4 - 4 - 2: около 40 на сто най-общо симпатизират на протеста, други 40 – не, а двайсетина се колебаят, обясни Първан Симеонов.

Разделена почти поравно е картината в отговорите на въпроса дали правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. През август 40% казват да, а 38 – не. 44% подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

Съществуват две паралелни, огледални политически позиции, добави Симеонов. Нашите данни показват, че като че ли дневният ред в различните групи от населението е различен и това се отразява и на политическия мироглед. Очевидно е че когато има базисни потребности за задоволяване няма как да се търси протестен потенциал на ценностно ниво, каза още той.

Според него е налице сериозен протестен потенциал в столицата и големите градове. 30 на сто заявяват готовност за участие в протест срещу правителството на Пламен Орешарски.Общественото съзнание е объркано кога да бъдат следващите избори, обясни Симеонов.Помолени да изберат конкретни опции за това кога да са новите избори, респондентите очертават с отговорите си следната картина: за избори веднага са 15 на сто, а 17 на сто се спират на опцията "до 6 месеца". 19% са за избори заедно с европейските през май догодина, 5% предпочитат избори до

една година, 23% избират отговора "след 4 години (след изтичане на редовния мандат)", а една пета не могат да преценят.

Не се очертава нов играч, който да акумулира шеметна подкрепа, коментира още Първан Симеонов. 7 % респондентите, участвали в изследването казват, че биха гласували за Реформаторския блок в така заявения му състав към момента, в който е проведено проучването. През миналия месец 9 % от анкетираните са декларирали подкрепа към Реформаторския блок. Предизвикателството пред Реформаторския блок е да запази публичния си образ непокътнат от скандали и лидерски проблеми. Едно е сигурно до този момент. В Реформаторския блок не се случила драма и все още потенциалът изглежда не лош, коментира Първан Симеонов.

От 2001 година има система за търсене на новото. Българският избирател търси не другия, а новия. От това печелят всички, които успяват да разкажат себе си като нови. Реформаторският блок все още успява да направи това, той като че ли много бързо изкара на преден план младите си лица, каза още Симеонов.

Няма съществени размествания и в нивата на доверие към основните публични личности. Известен спад в доверието се отчита към президентската интституция. Отвъд политиците и рейтингите, хората продължават да виждат основните проблеми на страната в бедността, безработицата и корупцията. В

своеобразната класация, която "Галъп интернешънъл" се опита да направи, следват липсата на правов ред, олигарсите, престъпността, здравеопазването и т.н. Високи остават тревогата и песимизмът за личните финанси и за икономическото положение на България.