Заради почивните дни застрахователните фирми още не са започнали да описват щетите от вчерашната градушка в Силистренско.

Десетки автомобили и много сгради пострадаха от ледените късове, някои от които с големината на яйце. Голяма част от хората обаче няма да бъдат обезщетени, защото нямат застраховки, съобщи БНР.

Изпочупени стъкла, фарове, огънати от ударите на градушката ламарини са най-честите щати по автомобилите. Оказва се, че много от собствениците нямат застраховка Автокаско и няма да бъдат обезщетени. Тези, които се надяват да получат обезщетение, трябва да почакат до първия работен ден след празниците.

Един от потърпевшите каза, че не очаква обезщетение. Хората обясниха, че в застраховката не влизат такива клаузи. "Който има застраховка, не гражданска, а Автокаско, само на него ще му изплатят, евентуално. С гражданска отговорност са над 95% от случаите. Тия вдлъбнатини, по принцип много трудно се оправят, особено на таваните. Почти не може да се оправи. Ние тука нямаме такъв сервиз.

Аз още вчера се чух със застрахователя си и той ми обясни, че трябва да взема служебна забележка от метеорологична служба, че е имало такова събитие на тази дата в еди колко си часа и въз основа на тази бележка да ми изплатят щетите", казаха гражданите.

Щетите по сградите също ще останат за сметка на собствениците, тъй като няма практика жилищата да се застраховат срещу градушка. Хората ще трябва сами да оправят изпотрошените стъкла, керемиди и пробитите изолации. Счупени са навеси и фасадни пана по магазини, аптеки и други търговски обекти. Тепърва ще се изчисляват и щетите по селскостопанските култури.