Обстановката в Донецка и Луганска област кардинално се различава от ситуацията в други области на Украйна, заяви украинският президент Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Да си говорим честно, жителите на тези области подкрепят сепаратистите", което "значително усложнява" провеждането на силови операции, каза Турчинов пред местна телевизия. По думите на Турчинов някои представители на правоохранителните органи в тези области симпатизират на сепаратистите. Например някои служители на бившите специални части "Беркут", които са останали на работа в украинското вътрешно министерство, "сега не изпълняват поставените им задачи", отбеляза той.

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова днес за втора международна конференция за слагане край на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Той заяви, че е отправил това предложение в телефонни разговори с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, държавния секретар на САЩ Джон Кери, руския външен министър Сергей Лавров и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"В многото обсъждания, които имах през последните няколко часа, настоях за провеждане на втора среща в Женева, на която да се продължи започнатото на първата среща", каза той за телевизия А Ер Де. Целта на такава среща ще бъде "окончателно да се сключат ясни споразумения как да се сложи край на този конфликт и постепенно да се върви към политическо решение", посочи министърът.

И тази нощ в Украйна беше неспокойна. В град Константиновка украински военни с четири бронетранспортьора обстрелваха вчера контролен пункт и се движат към Донецк, съобщиха активисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Бронирана техника влезе в града откъм Дружковка. Бронетранспортьори са видени и в района на Новосьоловка, а около константиновската телевизионна кула са видени снайперисти", отбелязват опълченците.

Очевидци съобщават за сражение в район "Чорвоний", както и за чуващи се изстрели. "Цяла Константиновка е в пламъци, четири бетеера на Националната гвардия от колоната вече се насочват в посока Донецк", съобщи по телефона за ИТАР-ТАСС говорителят на пресслужбата на ДНР Александър Малцев.

В църквите на Константиновка бият тревога, в града вият сирени. По предварителни данни на обстрелвания контролен пункт е имало мирни невъоръжени жители. Жените са помолени да напуснат сградата на общинския съвет, която се намира под контрола на активисти на ДНР. Също така в Константиновка напълно е изключено уличното осветление, добавя ИТАР-ТАСС.