Изследователи от Северо-Западния университет на САЩ са направили извод, че кредитите могат да доведат на мъжете проблеми с психическото и физическо здраве и да увеличат риска от развиване на хипертония.
В експеримент по този проблем са взели участие повече от 8000 души, които са имали проблеми с банки при връщането за взети средства. Изяснило се е, че пир малки проблеми в изплащането на вноските, депресиите са много по-рядко явление.

При хората с кредити над 1 миилон обаче е било регистрирано повишаване на кръвонто налягане с 1.3%, което автоматично увеличава риска от хипертония със 17%, а от инсулт-с 15%.

Експериментът е доказал, че студенти ,които не са теглили кредити, са по –общителни и по-често комуникират с колегите си, докато взелите пари назаем се съсредоточават върху лекциите с цел да имат висок успех и след това да получат по-доходна работа, за да връщат дълговете си.

В Щатите около 60% от студентите прибягват до кредит, за да финанисрат образоваинето си. Това е вторият по обем кредитен ресурс сред американците, след ипотечните заеми. За последните осем години броят на студентите, които прибягват до заеми от банки, се е увеличил три пъти.