полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 111 години от смъртта на Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Ритуалът се състоя от 11 часа днес пред паметника на революционера на площад "Македония" в Благоевград.

Венци и цветя поднесоха представители на общината, политически партии, организации, духовенството и граждани. Церемонията по повод годишнината от убийството на революционера уважиха депутатите от БСП Емил Костадинов и Даниела Савеклиева от ГЕРБ.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.