Поднасям искрени съболезнования към роднините и близките на жертвите на днешната тежка катастрофа. Призовавам политиците да се въздържат от популистки изказвания и да трупат дивиденти от трагедията на хората, заявява в свое изявление регионалният министър Десислава Терзиева.

"Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. Катастрофата е на прав участък, на близо 5 километра от пътен възел Яна. Временната организация на движение за новоизградения участък не би могла да има връзка с тежкия инцидент на АМ "Хемус". Днес отмених церемонията за откриване на новата отсечка от АМ "Хемус" и бе извършен само водосвет за здраве и за безопасно ползване на пътя.

От петък съм подложена на медиен натиск от кмета на София и бившия премиер да пусна незаконно движението по новопостроения участък. Като министър и юрист държа да се спазват законите. Не бих си позволила да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и безопасността на движещите се по него.

Всичко това се удостоверява от комисия от компетентни експерти. Комисията е започнала работа в четвъртък, работила е и през почивните дни и приключи своята работа днес сутринта, когато са издадени необходимите документи. Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация.

Твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно. Доколкото помня болшинството от обектите са пускани с АКТ 15 и 16, което означава, че са работели 2 комисии за приемането на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което е недопустимо. Поех отговорността да пуснем участъка СОП-гара Яна с разрешение за временно ползване, за да отпушим по-рано трафика", заявява в своето изявление Десислава Терзиева, разпространено от пресцентъра на МРР.