Наводненията в руския Далечен Изток подобриха исторически рекорди и принудиха властите да евакуират над 19 000 души от засегнатите райони. Те предупреждават, че нивото на водите може да се повиши още повече.

Нивата на река Амур, която тече от Русия към Китай, подобриха исторически рекорди в град Хабаровск, а дъждът продължава да вали в региона. Властите снабдиха местните жители с бутилирана вода и настаниха хората, принудени да напуснат домовете си, в приюти.

Руската държавна метеорологична служба Росхидромет прогнозира още по-голямо покачване на нивата на водата заради продължаващите дъждове в Хабаровска област. Повишението трябва да достигне своя максимум по-късно тази седмица, съобщи директорът на метеорологичната служба Александър Фролов.

Над 19 000 души бяха евакуирани от областите Амур, Хабаровск и Еврейската автономна област, съобщи министерството на извънредните ситуации. Очаква се нивата на река Амур да се повишат в Хабаровск до близо 8 метра, съобщи регионалният клон на министерството на извънредните ситуации. Той предупреди, че предстои наводняване на ключови улици и енергийна инфраструктура.

Водата нанесе щети и на земеделието в региона, като 57% от цялата реколта е пострадала при наводнението в Амурска област, съобщи министерството на земеделието.