Страницата в социалната мрежа Фейсбук на нейния основател и генерален директор Марк Зукърбърг беше хакната от учен в областта на IT сигурността, след като служителите й пренебрегнали предупрежденията му, че пропуск в сигурността на сайта позволява на всеки да публикува съобщения на стената на непознат.

IT експертът от палестински произход Халил Шреатех два пъти опитал да предупреди екипа по сигурността на Фейсбук за уязвимостта на сайта. Той показал, че пропускът е действителен, като публикувал видео клип на Енрике Иглесиас на стената на един от колегите на Зугърбърг, Сара Гудин, с която той не бил свързан.

От Фейсбук обаче отхвърлили предупрежденията, като заявили, че само приятелите на Гудин можели да виждат съобщението на стената й. Тогава разочарованият Шреатех решил да използва пропуска и да хакне страницата на Марк Зукърбърг. В съобщение, което впоследствие било премахнато, той се извинил, че нарушава правото на неприкосновеност на основателя на Фейсбук и допълва: "Нямах друг избор...след всички съобщения, които изпратих на екипа на Фейсбук".

За по-малко от една минута профилът на Шреатех в социалната мрежа бил премахнат и с него се свързал инженер по сигурността на Фейсбук, за да го разпита за всички подробности около подвига му.

Социалната мрежа има политика, според която плаща награда от минимум 500 долара на всеки хакер, който открие пропуски в сигурността. Но компанията отказала да плати на Шреатех за откриването на уязвимостта, защото действията му нарушавали правилата на Фейсбук. Мат Джоунс от екипа по сигурността на социалната мрежа потвърди, че пропускът е бил поправен и призна, че компанията е трябвало да поиска повече подробности след първите предупреждения на палестинеца.