Заради тежката катастрофа край гара Янева регионалният министър Десислава Терзиева отмени официалната церемония по откриване на новата отсечка от АМ "Хемус".

Така навоизграденото трасе, по което беше пуснато движение в ранния следобед, беше открито само с водосвет. Дори и свещеникът, който го отслужи, говори за тежката катастрофа и призова да се спазва законът за движение по пътищата. За безопасно шофиране и със съобразена скорост, призова и регионалната министърка. Транспортният министър Данаил Папазов, който също трябваше да присъства на откриването, пък отиде направо на мястото на катастрофата.

В строителството на открития участък от АМ "Хемус", СОП-гара Яна, с дължина 8,5 км, са инвестирани близо 39 млн. лв. от ОП "Транспорт". Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД "ХЕМУС А2", стойността на договора им е 38 340 371,34 лв. с ДДС.

Десислава Терзиева обяви и че другата седмица започва строителството на нов участък между Шумен и Белокопитово. Това, обясни тя, е още една стъпка към цялостното изграждане на северната магистрала на България.