Модернизирането на Панорамата "Плевенска епопея 1877 година" ще завърши на 30 септември с инвестиция от близо 1,8 милиона лева.
Това съобщи в пресклуба на БТА Бранимир Мирчев - секретар на община Плевен и ръководител на европроекта, по който се осигуряват средствата.
Най-големият туристически обект в Плевен, който се посещава годишно от стотици хиляди български и чуждестранни граждани, ще има за първи път външен, прозрачен, панорамен асансьор, от който ще се осигури наблюдение на цялото поле, на което преди 135 години са се водили бойни действия, изобразени в Панорамата.
Асансьорът ще отвежда посетителите до открита площадка на покрива на историческия паметник, която се очаква да се превърне в атрактивно място за наблюдение на град Плевен и така наречената Мъртва долина - мястото на историческите битки на освободителните войски, предвождани от генерал Скобелев.
Реновирането на Панорамата включва ремонт на сградата с мерки за енергийна ефективност като хидро- и топло- изолации, подмяна на дограма, на електро- и климатична инсталации, енергоспестяващо осветление и електронна система за неговото управление.
Скобелевият парк около Панорамата се обновява с места за паркиране, пейки и ново ефектно нощно осветление както на парка и на сградата на Панорамата.
За 35 години от построяването й Плевенската панорама е посетена от 8 милиона души от 30 държави. Напоследък туристите, които идват, за да видят историческия паметник, са повече от 100 хиляди годишно.