Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел "Яна". Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, пише в своя позиция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на партията.

Той призовава прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък. В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала "Хемус", за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон, посочва още Борисов. Това не беше направено. В резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера, колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони, счита бившият премиер. Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата, допълва Борисов. Според него, умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване, уточнява Борисов позицията си.

Построихме тази отсечка от автомагистрала "Хемус" и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето. Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски, все пак коментира политически инцидента Борисов. Хора, чиито егоизъм и самолюбие са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България, връща се на темата лидерът на ГЕРБ.