Поредна вълна от обществени обсъждания заля Великобритания, след като в края на миналата седмица бе съобщено, че имигрантите от български и румънски произход са се увеличили с 26% за второто тримесечие на 2013 г.

Официалната статистика сочи, че между април и юни 2013 г. на работа на Острова са били назначени 141 000 души, докато за същия период миналата година бройката е била 112 000 души.

„Какво обаче правят имигрантите, за да оцелеят на Острова“ – този въпрос се задава в днешното издание на авторитетния вестник "Гардиън".

Първото нещо, което трябва да отбележим, е, че Великобритания няма да е първият избор на по-голямата част от имигрантите, отбелязва изданието. Други страни предлагат по-топло посрещане, хората имат роднини там и знаят чуждия език.

Второто, което трябва да подчертаем, е, че само една част от новодошлите ще искат да се възползват от социалната система, останалите ще се справят сами. Те заемат работните места, които гражданите на Великобритания никога не биха приели. Повечето от британците дори не знаят за каква работа става въпрос, но за имигрантите тя е приемлива, пише "Гардиън".