Гръцката полиция е задържала български педиатър по обвинение в педофилия. Обвинението му е повдигнато в районната прокуратура в Йоанина. Впоследствие полицията разпространи и негови снимки, заради особено „извратения случай".

Работата на лекаря от частна практика в центъра на града му е била създала добро име в обществото и масово децата на стотици семейства са били негови пациенти. Така, новината за задържането му с обвинения в педофилия, са предизвикали масов шок в обществото на сравнително неголемият северозападен гръцки град.

Гръцката служба за борба с електронните престъпления месеци наред следяла поведението на 47-годишния Светлозар Захариев както в реалното, така и във виртуалното пространство, преди да пристъпи към задържането му.

"За първи път се сблъсквам с толкова извратен случай на детска порнография", призна директорът на службата Манолис Сфакианакис и уточни, че това е първият случай в Гърция педиатър да е обвинен в педофилия. Срещу Светлозар Захариев е заведена наказателна преписка по обвинение в производство, притежание и разпространение на порнографски материали в интернет, в които участват непълнолетни.

В електронния архив на задържания са открити такива материали, които са шокирали дори полицаите - като например видео на 6-месечно бебе, изнасилвано от животно. Все още не е известно дали педиатърът-педофил само е заснемал прегледите на малките си пациенти, или им е посягал. Полицията умолява всички, които имат информация по случая, както и всички родители и настойници на пациентите на Захариев да се обърнат за съвет към откритите линии за връзка: телефон 11012 и електронна поща [email protected] или [email protected]