За разлика от мъжа мъжката маймуна е моногамна. Това заяви за БГНЕС дамата, която отговаря за маймуните в Софийския зоопарк от 17 години. Интересно при мъжките представители на вида е това, че когато си харесат някоя дама тя грабва сърцето им завинаги и ражда от тях всяка година.

Голяма атракция сред посетителите е мармозетката, това всъщност е най-малката маймуна в света. Гостите могат да зърнат и две бебенца мармозетки от вида жофроа, които са доста рядък вид. Мармозетките изискват по-особени грижи, отколкото другите маймуни, защото по принцип живеят в тропически климат, не по-малко от 25, 26 градуса. Специалистите в зоопарка постигат този климат със специално опръскване на клетката. Освен с размера си мармозетките се отличават от останалите маймуни и с това, че са по-претенциозни относно храненето. В хранителната им дажба се слага специална гума "арабика", която се внася от чужбина и се добива от смолите на някои дървета. Мини маймунките обичат да си похапват и брашнен червей, който е деликатес за тях.

Когато се разхождате из клетките при маймуните няма как да не забележите една клетка с 6 маймуни, 5, от които са женски и един е мъжки. Въпреки, че дели клетката с цели 5 женски маймунът си има само една жена - Мая и не се интересува от другите. Мъжката маймуна се казва Боби и е с тъжна история. Дошъл е в зоопарка след като дълго време е "работил" в частен цирк. Не след дълго, обаче Боби отказал да изпълнява безусловно номерата на един от циркаджиите, поради, което той му счупил гръбнака. Тогава маймунката била доведена в клиниката в зоологическата градина за евтаназия, но лекарите там положили много грижи, така че днес Боби е напълно здрав и се радва на своята Мая.

Още по-голяма атракция пък е Павлин, представител на кучеглавите маймуни, който може да направи задно салто пред очите ви, разбира се пред очите на специалист от зоопарка.

Интересен факт е, че хората имат право да осиновяват маймуни, а и други животни, като практиката съществува от около 10 години. Но, нямат право да си ги осиновяват за в къщи, както се случва понякога незаконно от безсъвестни хора, които не мислят за животните. Всяка година Лазаровден става денят на осиновителят и дарителят в зоопарка, където се организира голямо тържество за благодарност към осиновителите. Случва се да се даряват животни и от частни домове, тъй като стопаните осъзнават, че не могат да се грижат за тях.

Жената, отговорна за маймуните ни разказа доста интересни случки, свързани с примати и хора през годините. Преди години е станала свидетел на това как един ученик е прескочил загражденията, приближил се е до клетката на маймуните, когато един мандрил му отмъкнал бележника от джоба и го скъсал. Освен бележници се случвало маймуните да "крадат" от посетителите едно време тамагочита, сега-телефонни апарати. Тя ни разказа и за неясната злоба на някои посетители, такива били дали бръснарски нож на един от бабуините.

В последно време може да се види и голяма тълпа от хора, струпала се точно пред клетка - тази на камилите, които са в столичната зооградина от април. Те са две на брой - майка и малко камилче. Естествено винаги интересни за посетителите са лъвът и лъвицата, които обаче днес бяха сладко заспали и не ни обърнаха много внимание. Сърни, понита, лами, еднорози, мечки и какви ли още не животни може да видите с очите си в зоологическата софийска градина.

И все пак сред еуфорията и контактът с животните, когато се спрем пред някоя клетка в зоопарка ни се иска чистосърдечно да почерпим, я с бонбон, я с ядка или нещо друго животното срещу нас. Но, не бива да забравяме, че точни тези почерпки вредят страшно много на здравето на животните и по този начин им вършим мечешка услуга. Има и много животни, които са на диета, което няма как да знаем. За съжаление, много животни са умирали от тежка форма на диабет именно, заради разните сладкиши, които миловидно им хвърляме през процепа на оградата. Не бива да се съмняваме, че животните ще останат гладни, напротив, маймуните например ядат по 4,5 различни вида плодове на ден, както и друга храна, разбира се.

Друга молба на грижещите се за животните е да не ги снимаме със светкавица, защото това ги изнервя, а и с времето може да загубят зрението си.