Защо трябва да участвам във всички възможни листи? Има и такива български политици, които са готови да вземат всяко място, което се отваря някъде по йерархията. Така лидерът на АБВ Георги Първанов отговори на въпроса защо не води листата за европейски депутати на партията си в предаването „Тази неделя” по bTV. „Моята сила е националната политика. Ивайло Калфин е по-добър от мен на международен терен. Той е най-добрият български евродепутат. И нещо по-естествено от това ние да застанем консолидирано зад него”, аргументира се той.„Стоя с името, с лицето си, с авторитета си на плаката, на кампанията и на каузата „АБВ”. Така че, повече от тази подкрепа не е необходимо. Не искам да хвърлям сянка, освен това не искам да залъгваме избиратели. Намирам за непочтено това да излезеш на съответното място в листата и след това да се оттеглиш, да останеш във вътрешен план. Това определено не се прави в Европа. Това е все едно да се явиш на един конкурс за работа, да го спечелиш и да кажеш: „Извинете, няма да съм аз работникът, зад мен има още един”, смята той.

Първанов се възмути от факта, че всякакви врачки, астроложки и т.н. спекулират в цифрите за резултатите от изборите, а чак накрая идва рд на социолозите. Според него няма смисъл от това, защото „числата ще станат ясни след 20 дни”.

Президентът направи забележка на водещия на предаването Антон Хекимян заради въпроса откъде партията се финансира. „Този въпрос ми го задавате всеки път. А на другите не го задавате”, скастри го той. Първанов заяви, че всички пари на партията са декларирани „до последната стотинка” в Сметната палата и данните ще бъдат публикувани, за да може всеки желаещ да ги види.