12 годишният Олег, който миналата сряда бе затрупан от пясък на плажа в Приморско, вече е вън от опасност, съобщиха от МБАЛ – Бургас.

Детето е излязло от кома, диша самостоятелно и е в съзнание, съобщи началникът на отделението по реанимация д-р Антон Григоров. Вече няма пряка опасност за живота на момчето. От събота е възстановено самостоятелното дишане, а от вчера и съзнанието на детето. Мозъчният оток е изчезнал, то движи ръцете и краката си, което показва, че няма неврологични проблеми.

Все още не е отминал рискът от развитие на пневмония, тъй като детето е погълнало пясък и дишането му е било увредено. Лекарите в МБАЛ Бургас предполагат, че е възможно от инцидента да останат психо-емоционални травми, затова със съдействието на Руското консулство в Бургас търсят възможност момчето да разговаря с психолог. Родителите на детето го посещават всеки ден, до 2-3 дни има вероятност то да напусне Отделението по реанимация и да бъде настанено в Детско отделение.

БГНЕС припомня, че 12 годишният руснак Олег Севестянихин пострада след игра на пясъка в Приморско. Инцидентът стана на плажа на Международния младежки център. Олег, заедно със свои приятели си играели на пясъка, като изравяли дупки, които да ползват като укрития, а пясъкът трупали до рововете. Дупката, в която било момчето е била дълбока около 1,5 метра.

В един момент, натрупаният до нея пясък поддал и затрупал детето. Ръководителите на групата се опитали да го откопаят, но неуспешно. За минути на мястото на инцидента пристигнали полицаи и пожарникари, които успели да го изровят. Детето бе изпаднало в асфикция, заради липсата на кислород.