Две хубави събития има в живота си напоследък журналистката Светла Петрова. Първото е в строго професионален план, второто е много лично.

След 3-годишен флирт с интернет (водеше предаване на сайта livenews.bg), тя отново се завърна в тв ефира. От края на април Светла Петрова прави “Полиграф” по телевизия “България он ер”. Предаването се излъчва всяка събота и ще бъде терен на всички предизборни, но неплатени политически дебати по бизнес канала. Довечера нейни гости ще са Росица Янакиева (АБВ) и Андрей Ковачев (ГЕРБ).

Знам, че бъдещето е в интернет, но телевизията е истински наркотик, огромна тръпка, нищо че непрекъснато ти казват в слушалката “още 2 минути”, “още 1 минута” или направо “край!”, разказва през смях журналистката.

Мнозина зрители още я знаят като лицето на “Сеизмограф” по Би Ти Ви, където работеше повече от 10 години. Там нейната запазена марка в облеклото беше мъжкият елек. Дали и сега ще бъде така, още обсъждат със стилистите на телевизията.

“Радвам се, че стилът на водещите става по-разчупен, не е задължително да си винаги в костюм, което някак освобождава и общуването”, казва Светла Петрова.

Иначе за час в ефир журналистката може да смъкне над килограм от теглото си. Причината е, че в деня преди ефир никога не яде. Просто забравя да го прави. И докато не приключи с всичко, не слага и залък в устата си.

“Но пък след това си наваксвам”, казва през смях тя.

Светла Илчева

Има и още едно много важно събитие, което с нетърпение чака Светла Петрова - и това е раждането на втората внучка. Бебето - дете на големия й син, трябва да се появи всеки момент и ще “поднови” името другата баба - Валентина.

Първата внучка на Светла Петрова носи нейното име, но фамилията е на дядото и съпруг на Петрова - евродепутатът Станимир Илчев. Познати на семейството разказват, че дядото бил особено щастлив, защото най-накрая има една Светла Илчева край себе си.

Малката Светличка, както гальовно я нарича Светла-старша, макар и само на 6 г., пее изумително. За Нова година фамилията била в ресторант в Огняново. В полунощ, когато всички се поздравявали, качили малката Светла на стол и тя запяла химна. Хората млъкнали и станали прави. Някои даже се просълзили. Талантливото момиче не ходи на уроци по солфеж, но явно хубавият й глас е заложен генетично. Напоследък често пее “Кога зашумят буките” на дядо си Стенли. Освен това много обича да танцува и е ходила на уроци по балет и латинотанци.

ЦСКА завинаги

Журналистката е сред най-изявените фенове на ЦСКА. За последно ходила на стадиона, когато червените играли с “Черно море”. Вкъщи има пълен шкаф с отборните шалчета и фланелки. И единият от двата телефона е червен, а началната му мелодия е “Победа и пак победа...”

Даже историята на запознанството на Светла като студентка по журналистика с бъдещия съпруг Станимир води началото си от червения отбор. Тя имала две големи условия към ухажорите си - да не говорят меко и да са фенове на ЦСКА. Е, Илчев явно е отговарял и на двете.

Любовта към ЦСКА се предава от поколение на поколение във фамилията, защото и внучката Светла също е отявлена привърженичка на червените. Дори когато била едва на десетина дни, таткото я завел на стадиона на ЦСКА, за да направи фотосесия.

Булонският лес

Другата голяма страст на Светла Петрова през лятото се намира на балкона, а през зимата - в хола. Това са цветята , някои от които вече приличат повече на дървета, защото са повече от 20-годишни. Бенджаминът например е стигнал до тавана и понеже няма как да го пробие, е започнал да расте наобратно. Заедно с огромната китайска роза са подарък от свекърва й - били нежни стръкчета, засадени в кофички от кисело мляко.

Казват, че когато цветята се подаряват с любов, растат и са красиви, обяснява Светла. И после признава, че самата тя обича да им говори. Даже понякога Стенли през смях казвал, че би искал да се грижи за него, както за растенията. Особено когато не може да си проправи път в хола, защото там е досущ като в Булонския лес. А когато през лятото двамата отидат на море, Светла оценява като истински герой онзи съсед, който се наеме да полива нейните цветя.