Не се налага евакуация и няма риск за хората, които живеят в сградата, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с арх. Влади Калинов направи оглед на пораженията от случилото се след взрива в китайски ресторант в центъра на София.

Огледите на мястото ще продължат. В момента, както в сградата, така и в съседните й, електричеството е изключено. Очакват се екипи на ЧЕЗ, които да направят оглед и да осигурят спирането на тока само и единствено там, където се е случил инцидентът. Архитект Влади Калинов обясни, че от взрива е пострадала само двуетажната пристройка във вътрешния двор на сградата. По фасадата на самата сграда има само счупени остъкления и дограми. Има счупени колони и част от плочата на пристройката се е скършила, добави още архитект Калинов. Няма никаква директна опасност за сградите, които са нормално строени. Само пристройката е пострадала, подчерта той още веднъж. Утре, в сградата ще влязат конструктори, които ще започнат да обследват причините и ще се направи проект за това как да се премахне счупеното. Премахването трябва да се прави внимателно, в по-голямата си част ръчно, защото има опасност за останалите сгради, ако вкараме техника там, каза още архитект Калинов. От сградата вече са изнесени газовите бутилки, за които се предполага, че са причинили инцидента. Полицията и пожарната продължават огледа. Кметът на района също е на място, за да разговаря с хората, които живеят наоколо и да ги успокои.

11 души са ранените, сред тях няма тежко пострадали

Според експерти причината за инцидента е взрив от газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки в китайския ресторант на бул. "Цар Освободител".

Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки, няма опасност за населението, не се налага евакуация, уточняват от МВР.

По информация до този момент 11 души са пострадали при инцидента в София. Настанени са в болнични заведения.

"Причината за взрива е газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Осем души са пострадалите, шестима са били вътре в ресторанта, други двама са минавали по улицата", каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев малко по-рано. Сериозно е пострадала и сградата, но след като се провери какво е положението вътре при огледа на нашите специалисти, тогава ще влязат архитекта и строителя на помещенията, уточни Йовчев. След няколко часа ще имаме окончателна информация какво точно се е случило, посочи Йовчев. Той подчерта, че хората, които живеят в сградата над ресторанта засега няма да бъдат евакуирани. Полицията работи в тясно сътрудничество със столична община. На този етап, според министъра става дума за битов инцидент.

Пострадалите са транспортирани във ВМА, "Пирогов" и ИСУЛ. Сред пострадалите има и чужди граждани, между които испанска гражданка и китайски гражданин. Много бърза е била реакцията на полицията и на "Бърза помощ", уточниха свидели на тежкия инцидент.

Сигналът беше получен в 19.20 часа. Според мнението на експертите причината за взрива е газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Назначени са експертизи, които ще доказват причините за инцидента. Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки, няма опасност за населението, не се налага евакуация., посочиха от МВР.