Пленените в град Славянск наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са държани в тясно и хладно мазе. Това разказа подполковникът от чешката армия Йозеф Пршеровски, който е един от осемте пленени в Украйна и освободени вчера чужденци от организацията, съобщава радио „Свобода”.
Чехът сподели впечатления от т.нар. гостуване при „народния кмет” Вячеслав Пономарев. Пршеровски разкри, че първите 8-10 часа хората на ОССЕ са били в най-тежко положение. „Най-лошо беше в първите 8 или 10 часа, когато с вързани очи ни водеха дори до тоалетната”, каза военният пред чешките медии.

„На всички задържани им взеха връзките на обувките и провериха дали не носим нещо в тях”, допълни той. По думите му, на всички задържани били отвеждани със завързани очи и ръце в мазето. Помещението, в което са държани членовете на ОССЕ, не било голямо – около 15 на 30 метра. Било доста хладно, не повече от 8 градуса.

„Не можехме да спим, глинен под, три лампи – това беше всичко. Мислехме за всичко – и за семействата си, и за това, че може да не успеем да излезем навън”, разказва Пршеровски.

Ръцете на пленниците били отвързани, а превръзките на очите им били махнати след около 8-10 часа. Може би сепаратистите са се притеснили за здравето на чужденците, предполага чехът.

Както БЛИЦ вече съобщи, представителите на ОССЕ бяха освободени вчера. Украинските министерства на отбраната и на вътрешните работи твърдят, че това е станало възможно, след като сепаратистите в Славянск, начело с Вячеслав Пономарев, са получили инструкции от Москва.