Малайзийските власти са разпитвали задържаните тази седмица ислямисти във връзка с изчезването на 7 март самолет на авиокомпаниията Malaysia Airlines, пише в. "Дейли мейл".

Единадесет ислямисти бяха арестувани в началото на седмицата в столицата Куала Лумпур и в щата Кедах. Съобщено бе, че те са заподозрени в участие в терористични дейности. Според малайзийския вестник New Straits Times, задържаните принадлежат към нова ислямистка терористична организация от около 50 души, която смята за една от своите главни цели провеждането на терористични атаки срещу "западните и американските интереси", включително дипломатически мисии и места, посещавани от чужденци.

По искане на американското ФБР и британската разузнавателна служба МИ-6 ислямистите също са били разпитвани за изчезването на Boeing 777-200, изпълняващ полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда. Часове след излитането си той изчезна от радарите. На 24 март премиерът на Малайзия съобщи, че самолетът е паднал в южната част на Индийския океан. Предполага се, че никой не е оцелял.

"Вероятността самолетът да е бил отвлечен от екстремисти все още се смята за голяма и чужди следователи поискаха пълен доклад във връзка с тази нова терористична група", казва пред изданието представител на малайзийското контраразузнаване. Той посочва, че до този момент задържаните отричат да имат нещо общо с изчезването на самолета.