Български телефонни измамници влудиха и хората от пограничните райони на Северна Гърция, пише haskovo.net. Неофициално се знае, че повечето от тях са от Разградско. За да са по-близко до границата наемат квартири в Свиленград. Заради нашествието им цените на наемите са скочили двойно, разказват местните. В пограничното градче наричат пришълците „Ръ”-тата, заради регистрационните номера на табелите на колите им. Схемите за измами, които прилагат, не са по-различни от традиционните измами по телефона, които върлуват и по нашите ширини.

Те са от типа ”Ало, катастрофа! Трябват пари за спешна операция!” или пък се пределя сума от мним следовател, с която виновникъа може да бъде отърван от ситуацията навреме. В повечето от случаите измамниците звънят от гръцки карти, купени предварително от южната ни съседка. Разоворите, разбира се, са на гръцки, за което се плаща допълнително на човек, владеещ езика на Омир от пограничния български район.

„Ръ”-тата действат и по друга линия. Някои от тях са се преориентирали в предлагането по телефона на булки. Тъй като северните погранични с България части на Гърция са известни с многото ергени, свиленградчани разказват, че бизнесът с предлагането на моми по телефона е доста доходоносен. Вече имало и няколко успешни българо-гръцки бракове след срещи, уредени по жицата.