В момента сме на неокончателния вариант на здравната стратегия. Вариантът ще се обсъди на обществения съвет и ще се нанесат корекциите от нашите партньори от обществения съвет. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Ще отстоявам тази част, която обсъждаме с ЕК и тяхното изискване, за да могат да финансират по-нататък плана за действие, добави Андреева. Тя подчерта, че планът ще бъде изработен като имат крайния вариант на здравната стратегия. "От ЕК държат много на преструктурирането на лечебните заведения. Очаквам да има разбиране по този въпрос от страна на лечебните заведения", допълни Андреева.

За подкупите в болниците, Андреева каза, че е притеснена от думата подкуп, "защото част от тази сума не е нещо, взето под масата, а са част от допълнителните плащания, които се правят в лечебните заведения". Не зная по какъв начин се стига до там да се заяви каква е сумата от т.нар. сив сектор в здравеопазването. Много лечебни заведения създадоха добри практики, като регламентираха част от плащанията и ги изведоха на светло. В стратегията се дава възможност не толкова да се запълват пробойни, колкото да се доусъвършенства и да се свържат различните части от нашето здравеопазване и то да бъде малко по-добро. Сериозен ресурс ще отиде в Спешната помощ, заяви здравният министър.

За здравнонеосигурените, Андреева каза, че "трябва МФ и НАП да дадат отговор на въпрос как да се справим с тях". МЗ може да провежда политики, с които да подобри качеството на медицинската дейност и отношението на пациентите към болниците и така да ги мотивира да си плащат здравните вноски. В момента ситуацията в нашето здравеопазване е доста критична от гледна точка на доверието, категорична е Андреева.

За болницата в Девин, Андреева посочи, че в момента се стартират процедури за избор на изпълнители за ремонтните дейности и за закупуване на апаратура.

За Старозагорската болница тя каза, че до момента има 10 лечебни заведения, в които са направени кадрови смени. "Прави ми впечатление, че на места, където ГЕРБ са избирали директори, всеки път при опит за смяна, те организират бурно брожение. Тези протести в болниците са политически, не са по същество", добави Андреева. Имам данни, че в АГ болница "Шейново" в София в момента се прави конкурс за директор, за да спечели сестрата на Бойко Борисов, подчерта здравният министър.

Попитана за кадрови промени в МЗ, тя отговори, че там няма да има кадрови промени и че доста се е спекулирало с това. Няма и заведени дела до момента от здравни служители срещу министерството.

Пари от актуализацията на бюджета ще отидат за Фонда за лечение на деца в чужбина, за купуване на реаномобил – линейка за реанимация на недоносени бебета, за спешен ремонт в отделението по неонатология в Майчин дом, което не е ремонтирано от 30 години, съобщи Таня Андреева.