Държавният секретар на САЩ Джон Кери нарече освобождаването на седемте военни наблюдатели от ОССЕ в Украйна положителна стъпка, но заяви, че Русия трябва да направи повече за намаляване на напрежението, съобщиха световните агенции.

"Ние очевидно сме много доволни /.../, че инспекторите от ОССЕ бяха освободени днес. Това е стъпка напред, но трябва да се направи повече за намаляване на напрежението", заяви Кери пред журналисти след пристигането си в Киншаса. Той добави, че днес е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и че двамата ще обсъдят със швейцарския президент и външен министър Дидие Буркхалтер, понастоящем председател на ОССЕ, как организацията да играе по-голяма роля в процеса на намаляване на напрежението.

"Накрая ние потвърдихме нашата подкрепа за ОССЕ", каза Кери, цитиран от Ройтерс.

Кери заяви също, че е важно Русия да оттегли подкрепата си за сепаратистите, които превзеха правителствени сгради в десетина селища в югоизточна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Той посочи, че с Лавров обсъдили също насилието в Одеса, където вчера над 40 души загинаха при сблъсъци между привърженици и противници на правителството.

Лавров от своя страна призова САЩ да употребят цялото си влияние, за да принудят киевските власти незабавно да прекратят бойните действия в югоизточните региони на Украйна, да изтеглят войските и да освободят участниците в протестите", съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Лавров подчерта, че наказателната операция в югоизточна Украйна тласка страната към братоубийствен конфликт.

В разговора си с Кери, Лавров изтъкна също, че е важно да се задейства потенциала на ОССЕ за намаляване на напрежението в Украйна и започване на общонационален диалог, най-вече по конституционната реформа.

След телефонния разговор на Лавров с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер руското външно министерство заяви, че Москва е разтревожена от съобщенията, че украинската армия, подкрепяна от "Десен сектор", се готви да щурмува редица градове в югоизночна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Лавров изрази тревога във връзка със съобщенията за подготовка на украинската армия, с подкрепата на "Десен сектор", за щурм срещу редица градове в югоизточна Украйна, включително Славянск", посочили в министерството. Той призова

да не се допусне отпътуването от Славянск на военните наблюдатели от ОССЕ "да бъде възприето от киевските силовици и екстремисти като сигнал за атака

и повторение на извършеното от тях в Одеса кръвопролитие".

Щайнмайер пък благодари на руската страна за съдействието, в рамките на мисията на специалния представител на руския президент Владимир Лукин, за освобождаването на западноевропейските офицери в Славянск.

Германският външен министър се съгласил с необходимостта незабавно да се прекрати насилието и да се започне изпълнението на договореностите от Женевското споразумение от 17 април.

Двамата министри изразиха готовност да съдействат за започването на равноправен диалог под егидата на ОССС между киевските власти и представители на югоизточна Украйна за съгласуване на практическите стъпки в съответствие с Женевското споразумение.

Междувременно днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън настоя за независимо разследване на обстоятелствата, довели до множество убити и ранени в Одеса.

Аштън призовава виновниците да бъдат изправени пред правосъдието. По нейните думи събитията трябва да доведат до размисъл, а украинците трябва да използват момента, за да преодолеят изкуствено насаденото разделение от последните месеци.

ЕС приканва всички да бъдат максимално сдържани и да не използват случая за допълнително нагнетяване на омраза и за предизвикване на безсмислено насилие.

Аштън настоява всички политически сили да поемат своята отговорност и да преминат към мирен диалог, за да намерят изход от кризата. Според нея всички страни, подписали споразумението от Женева, трябва да увеличат усилията си за неговото приложение.