Бандата на Килърите 3 е имала свои вътрешни хора в полицията и митниците. Благодарение на връзките си там босовете държали членовете изкъсо, разказват свидетели по делото, което вече е в спецсъда. Смята се, че Килърите 3 са били безмилостни и при най-малко съмнение. На техен език наричали убийството "скриване".

Преди 6 г. митничар е помогнал на Килърите 3 да заблудят властите, че перничанинът Теодор Неофитов-Ханс е напуснал България през ГКПП-Калотина.
На 30 януари 2008 г. той слага

фиктивен печат в
паспорта на Ханс


и регистрира, че е минал границата в 11 часа. През това време Ханс кротува в тайна квартира в Перник, за която знаят малцина. Сред посветените е и серийният убиец Станислав Ангелов - Сиси. При разпит той потвърждава, че един от босовете на Килърите 3 е имал човек на границата, който да осигурява алиби.

"Щеше да ни слага печати в паспортите, уж сме в чужбина, а ние в туй време да извършваме престъпления в България", казва Сиси. Пернишката банда дори си намира убежище в Холандия - квартира близо до Амстердам.
По онова време близките на Ханс вярват, че е хванал пътя за Европа. Той сам им казва, че заминава и няма да се обади скоро.

Взема черен сак с дрехи и моли гаджето си да го закара на среща със Сиси. Казва на момичето, ако има нещо спешно, да търси връзка със Сиси. Близките смятат, че Ханс е в Холандия, където е ходил по-рано. Остават втрещени, когато през август 2013 г. трупът му е изровен в гора над село Габров дол.

За убийството на Ханс прокуратурата даде на съд 70-годишния златар Васил Станков-Бай Васо, и Милчо Петров-Чироза, на 46 г. Бай Васо-баща на убития на 12 октомври 2005 г. Райко Кръвта, е обявен от властите за подбудител на убийството. Според прокуратурата той е босът в сянка на Килърите 3.

Чироза е обвинен, че е
стрелял 3 пъти в
главата на Ханс


в месността Адамец в землището на Габров дол. Компания на двамата на подсъдимата скамейка ще правят 9-има мъже, уличени като участници в бандата. Жената на Бай Васо - Мария, пък ще отговаря за държане на сигнално-газов пистолет в къщата им в с. Лилянци. (Кой кой е в бандата, виж в карето долу)

Решението да се инсценира излизане на Ханс в чужбина е било взето след неуспешен опит да бъде убит Николай Христов-Хайо. Този човек е смятан за член на пернишка група с тартор Федята, враждуваща с бандата на Райко Кръвта.

Ханс бе в неизвестност от 3 февруари 2008 г. до намирането на трупа му. Според полицията аверите му се обръщат срещу него, защото го подозират в предателство.
През пролетта на 2007 г. Ханс е доверен човек на Килърите 3. Затворници разказват, че в йерархията им стоял до Румен Стефанов-Алф, който бил ангажиран с оперативното ръководство. Първоначално се занимавал с дрога, но после отстъпил мястото
си на Рокера Според прокуратурата причината е, че се заел с подготовката на 2 убийства: на Хайо и на Петър Крумов-Пупи.

Хайо е застрелян на 19 февруари 2008 г., но не от Ханс. Белязан е за убиване, защото от средата на 2007 г. бил свързан с друга наркогрупировка и отказал да работи за Килърите 3. Пупи бил от близкото му обкръжение. Отначало между враждуващите групи има само сбивания, заплахи и чат-пат палежи. След наказателна акция срещу Хайо през лятото на 2007 г. обаче избухва война. Шишето, Гуго и Ванчето почват да събират информация къде ходи Хайо и какви коли ползва. Преломният момент идва с убийството на Румен Стефанов-Алф.

Бай Васо го преживява тежко, защото чувствал Алф като свой син. В Перник казват, че с жена му Мария го отгледали от малък заедно със сестра му Цецка. Бай Васо сприра да ходи на публични места и повечето време прекарва в къщата си в Лилянци. Там приема най-доверените си хора.

Според един от свидетелите веднъж Чироза казал: "Само ние ли ще ходим по погребения? Само нашите ли деца ще плачат? Дъртия (Бай Васо - бел. ред.) съм го навил. Само трябва да решим откъде да почнем - от Пупи или от Хайо."
Ханс е натоварен със задачата да отстрани Хайо.

За ролята му разказват трима-четирима свидетели. Най-подробен е Николай Николов - Шатката, на когото викали и Човека. Тази сряда той избяга от затвора с гватемалеца Гевара. Шатката влиза в Килърите 3, докато е обявен за издирване заради влязла в сила присъда от 2002 г. По това време няма пари, а жена му е тежко болна. Бай Васо му дава 10 000 лв. назаем, за да я лекува.

Решението за убийството на Хайо е взето до ресторант в столичния кв. “Люлин”. Станало въпрос за него и по-рано - на среща между 4-5 души в жилище в кв. “Св. Троица”. Присъствали са Ханс, Чироза и Ванче, твърди обвинението. След месец Ванче вика на среща Шатката в кв. “Западен парк”. Планирали са

Ханс да стреля,
а Шатката да
го подсигурява


Аверите се уговарят да се срещат в жилище под наем до “Т-маркет” в пернишкия кв. Изток".
Ханс и Шатката почват да обикалят града и да следят Хайо, за да научат какви навици има и какви места посещава. За убийството са осигурени калашник, автоматичен пистолет “Заги” и пистолет “Макаров”.

Една вечер в края на 2007 г. Шатката и Ханс отиват в заведение “Казабланка”. Намислили са Ханс да се покатери на оградата от задната страна и когато Хайо излезе, да го застреля. Шатката остава да дебне встрани. След 10-15 минути Ханс дотичва запъхтян. Казва, че се е отказал, защото видял в заведението началник от МВР.

След седмица двамата отиват с червен “Фиат Пунто” до ресторант “Романтика” в кв. “Дивотино”.
Ханс нахлузва маска, взема автомата и слиза по стълбите. Само след минута се връща и казва, че трябва да бягат, защото Хайо го няма, а една от сервитьорките го видяла с маската.
Босовете почват да се съмняват, че Ханс или се страхува, или е минал на страната на врага. Хайо е научил, че срещу него се готви покушение, но не се знае кой е бил информаторът му.

След един от двата неуспешни атентата срещу Бай Васо казва: “Леле, сега Дъртия ще си помисли, че аз съм стрелял по него”.

Хайо си купува
бронежилетка


и наема охрана, но това не помага. Поръчката за убийството му е поета от Шатката. Той обяснява в полицията, че един от тарторите на Килърите 3 му казал: “Тоя (Ханс - бел. ред.) го е страх и няма да свърши никаква работа.”

Дните на Ханс вече са преброени. Аверите му се опасяват, че може да пропее и да издъни всичко, особено ако е надрусан с наркотици. Ханс е извикан във вила в Габров дол заедно с Шатката и Сиси под предлог, че трябва да заровят плик с взривове на “сигурно място”. Вечерта е застрелян и заровен в гората. Той вече е разтръбил, че заминава в чужбина и затова в началото изчезването му не прави впечатление. Първа го търси приятелката му Ива.

За последно тя се чува с него на 3 февруари 2008 г. по джиесема на Сиси, който е набрал номера. Говорят кратко. Ива пита Ханс кога ще се върне, а той отговаря: “Скоро, след няколко дни”. По-късно тя на няколко пъти иска да я свържат с Ханс, пита другите къде е, но  отговарят с мълчание.

Датата, на която Ханс е застрелян, не се знае. За смъртта му Шатката и Сиси топят Чироза. Твърдят, че били до “Опел Вектра”, спрян в борова гора, когато чули изстрел на 10-ина метра и понечили да залегнат. Видели Ханс да лежи на земята. Последвали още два изстрела. Двамата изкопали ров, за  да скрият трупа. Затъпкали пръстта отгоре, за да не личи, че е прясно изкопана. След разпитите им през 2013 г. те показват къде е заровен Ханс.

Жената на убит перничанин обаче разказва друга версия за смъртта на Ханс, която чула от Чироза. “От Милчо знам, че Сиси и Шатката са премахнали Ханс”, казва свидетелката миналото лято. Адвокатите на Бай Васо, Чироза и останалите също твърдят, че двамата затворници са го натопили.

“Шатката и Сиси са опасни, готови са на всичко. Сигурно са си казали: “Защо ние да гнием в затвора, а другите да си гледат кефа на свобода”, коментира бивш полицай, запознат с нрава им. Бай Васо и Чироза са в ареста, но още не са преместени в затвора. Зад решетките попадат и двама от хората им - Калоян Томов-Металиста и Георги Георгиев Гуго, който наскоро бе пуснат от съда срещу 20 000 лв., но трябва да плати гаранцията.

Останалите обвиняеми са на свобода. Сигурно някой вече обмисля своята мъст, но едва ли ще действа сега. Казано е - омъщението е ястие, което се консумира студено. А и от сряда полицията в цяла България и по границите е на крак. В тази обстановка дори старите приятели в униформа на Килърите ще се снишат, за да не се опарят.

Печелят от лихварство, дрога и жени

В основата на Килърите 3 е мрежа за продажба на наркотици, която е действала от началото на 2003 г., твърди спецпрокуратурата. Тогава Райко Кръвта се върнал от Холандия и Испания и събрал стари другари. Някои крадяли коли, които връщали срещу откуп, занимавали се и с грабежи и изнудвания. Но действали хаотично. Често се събирали в кафене “Манхатън” и в дискотека “Дупката”.
След 2003 г. обаче настъпва промяна. Дилъри на Райко Кръвта и доверения му тогава Кръстето почнали да продават хероин, кокаин, мархиуана, амфетамин и екстази в пернишките кв. “Изток” и “Мошино”. Райко се допитвал до баща си, когото другите имали за главатар.
“Нямам обяснение, но той на всички се явяваше нещо като духовен баща, всичко контролираше. Имаше страхотна власт над всички”, казва свидетелка по делото. Чрез интриги лейтенантите и дилърите били държани в страх и подчинение, топили се един друг. Групата на Райко Кръта почнала да измества другите наркоиграчи и да завзема територии в Перник, Радомир и околните им села. Навлязла и в София.
Алф, Кръстето и Врачанеца се познавали с Кръвта още от 1996-1997 г. Оттогава около тях се навъртали Ванчето, Кюлума, Пупи и Пашин. Постепенно Кръстето и Врачанеца, които отговаряли за пазара на хероин, влезли в конфликт с останалите. После внезапно изчезнали.
“С голяма вероятност може да се счита, че те са станали обект на посегателство и че не са измежду живите”, пише в обвинителния акт срещу Килърите 3.
Приживе на Райко Кръвта, йерархията в групата била следната: Под него стоял Алф, който отговарял за уличните продажби на дрога. Пряко подчинени му били летенайнтите Ванче и Кюлума, наричан още Дино. Те давали наркотици на самостоятелни дилъри като Бизона, Месте, Слави Каратиста, Деско, Маце, Зъбето, Димята и Шемета и се отчитали на Алф. След смъртта на Кръвта мястото му заел Алф.
Рокера е обвинен като член на наказателната бригада на Килърите 3. В нея участвал през есента на 2005 г. Помагал на групата да се снабди с оръжие. Килърите разполагали с автомати и пушки със снайпер, както и с пистолети.
Според разследващите освен с денонощна продажба на дрога бандата се занимавала с лихварство и черно тото (незаконни залагания). Спечелените от дрога пари се давали като заеми на частни лица с 10-20% месечна лихва. Сметките се водели в тефтер. С черното тото и лихвите основно се занимавал Сиси. През 2006 г. лихварството поел Данчо Шишето. По-късно той е осъден за такава дейност по друго дело.
Групата набирала и момичета за сексуслуги. Някои от тях по-късно заминали да печелят в чужбина.

Убийството на  Алф - отмъщение
за Врачанеца  и Кръстето?


Румен Стефанов-Алф, който вече не е между живите, е заподозрян от прокуратурата като поръчител на отвличане на Врачанеца и Кръстето. В бандата се усъмнили, че двамата са създали паралелна наркоструктура. Врачанеца и Кръстето били недоволни от положението си при Райко Кръвта и Бай Васо. Смятали, че не ги оценяват и не им плащат достатъчно, става ясно от показанията на Шатката.
Другата версия е, че са почнали да работят с полицията и са ги усетили. След изчезването на Врачанеца и Кръстето мястото им в наркомрежата е заето от Алф. Той я ръководи до смъртта си на 23 септември 2007 г. Негови приятели го предупредили, че се готви покушение, и го молели до се махне от града, но Алф не го сторил. Убийството му може да се приеме “като отговор и отмъщение” за изчезването на Врачанеца и Кръстето, твърди прокуратурата. На това навеждат показанията на един от свидетелите. По думите му Алф се заканил по адрес на Кръстето: “Тоя ще го размажа.”

ПЕРНИШКА ХРОНИКА

- Райко Станков - Кръвта (със сменено име Васил Арарски) - застрелян на 12 октомври 2005 г. в Перник. Убийците неизвестни.
Румен Стефанов - Алф - застрелян на 23 октомври 2007 г. пред дискотека “Че Гевара”. Осъдени няма.
- Кръсьо Кръстев - Кръстето - в неизвестност от 27 май 2007 г.
- Бойко Славчев - Врачанеца - изчезнал на 27 май 2007 г.
- Николай Христов - Хайо - застрелян на 19 февруари 2008 г. Шатката влиза за 20 г. в затвора за това убийство, в сряда избяга.
- Петър Крумов - Пупи - убит през юни 2010 г. Убийците му са на свобода.
- Теодор Неофитов - Ханс - убит вероятно през февруари 2008 г. За смъртта му е обвинен Милчо Чироза.