120 млади математици от различни страни участват в  31-ва Балканска олимпиада по математика в Плевен . Освен отбори от балканските държави, има представители от Великобритания, Италия и Саудитска Арабия. Българските младежи  участват всяка година ота първата олимпиада през 1984 година досега.

Българските отболи винаги са печелили високи отличия, което е престижно не само за математиците, а за цялата общност, смята Олег Мушкаров, председател на международното жури:

Всяко едно такова състезание е и повод да пропагандираме математиката не заради нещо друго, а защото в тоя съвременен век на информационни технологии и така нататък, без математика почти е невъзможно.

Организатори и участници определят форума като празник на духа, интелекта и знанието. Диана Данова - председател на плевенската структура на Съюза на математиците в България заяви:

Всяка една страна излъчва национален отбор, т.е. тук се състезават най-добрите шест на всяка страна в областта на математиката. Тазгодишният национален отбор е изключително подготвен.

Поздравителни адреси до форума са изпратили президентът Росен Плевнелиев и министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. На тържествена церемония на 6 май ще бъдат връчени отличията на победителите.